Над 6 милиона души умират ежегодно от тютюнопушене. 16% са

...
Над 6 милиона души умират ежегодно от тютюнопушене. 16% са
Коментари Харесай

Международни учени: Пушачите живеят с 10 години по-малко

Над 6 милиона души умират годишно от тютюнопушене . 16% са мъже, а 7% - дами. Това съобщи унгарският кардиолог доктор Емил Толди – Шедел по време на Втората медийна среща за понижаване на вредата от тютюна , която се организира в хибриден формат в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „ От науката до леглото на болния “, проведена от Арбилис. Над 50 участници от близо 30 страни се включиха онлайн и онлайн, с цел да проследят събитието.
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
Продължителността на живота на пушачите понижава с 10 години , 10 години е ужасно доста “, сподели още Шедел.

„ Продължителността на живота на пушачите понижава с към 20% в съпоставяне на този на непушачите в другите възрасти. Това дава явен знак, че би трябвало да се направи нещо, с цел да се промени тази обстановката. Проблемът е, че единствено 5% от хората съумяват да спрат цигарите вечно без спомагателна помощ “, изясни доктор Шедел, който е ръководител на Медицинското общество за понижаване на вредата в Унгария.
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
Статистиката в международен проект става все по-черна, регистрира още той. По думите му през 2020 година исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовите болести са преди всичко измежду аргументите за неработоспособност. Сърдечно-съдовата смъртност е с 60% по-висока от всички болести при над 35-годишните.

Цигарата е една ходеща колба , един дребен химически реактор – образуват се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, доста от тях канцерогенни. Този вид субстанции се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има потребност от никотин, а не от всички тези субстанции “, сподели по време на медийната среща ръководителят на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков .
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
И добави, че основаването на бездимни различни и по-малко нездравословни способи за снабдяване на никотин дава опция той да се набира, само че с понижен здравен риск. По думите му това е потвърдено от редица самостоятелни изследвания на интернационалните проучвателен институти и организации.

„ Спирането на пушенето удължава живота на индивида и би трябвало да създадем всичко допустимо пушачите да спрат цигарите поради нездравословния резултат на дима върху всички органи и системи. Около 60% от пушачите желаят да спрат след сърдечно – съдов случай, само че за жалост не го реализират. Освен това хората неправилно считат, че намаляването на броя изпушени цигари понижава и риска от възникването на заболявания, свързани с пушенето. Не е по този начин – рискът понижава, и то след години, единствено в случай че те изцяло спрат цигарите “, изясни проф. Борислав Георгиев, шеф на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
Все още няма задоволително изследвания за вредите върху пасивните пушачи , стана ясно още на срещата. Според специалистите е огромна неточност е да се смята, че вредата се дължи на издишания пушек. Според тях вредата идва от тлеещата в пепелника цигара .
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
36% от популацията е изложено на риск от инфаркт на миокарда поради тютюнопушенето .

Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при дамите и 3 пъти по-висока при мъжете, в случай че те пушат по кутия дневно, спрямо тези, които не пушат. Данните от изследването INTERHEART за връзката сред тютонопушенето и сърдечно-съдовите болести бяха показани от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното съдружие за проучване на атеросклерозата в Руската федерация. Оказва се, че не кръвното налягане, а цигарите са най-големият зложелател на сърцето и кръвоносните съдове.

По-малко рисковите бездимни други възможности могат да допринесат и за ръководството на хроничните респираторни заболявания при пушачите , уточни по време на форума австрийският пулмолог проф. доктор Волфганг Поп.
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
Добър образец за намаляването на вредата от тютюна е Швеция , която регистрира 7-8% пушачи и рекордно ниски равнища на рак и сърдечни болести спрямо останалите страни в Европа. Учените отдават това на използването на шведския снус – тютюн за орална приложимост, който е позволен за приложимост и широкоразпространен в страната, сподели още пулмологът.
 Конференция вредите от тютюнопушенето Арбилис
Броят на сърдечно-съдовите болести, по които България е измежду първенците в Европа, както и белодробни инфекции, рак и други, могат да бъдат съществено повлияни, в случай че пациентите спрат да пушат или преминат на други възможности на цигарите без горене като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари. Около това се сплотиха специалистите на медийната среща. И заключиха: Спирането на пушенето е най-ефективната тактика за понижаване на риска .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР