Над 350 000 жилищни сгради ще бъдат сериозно повредени и

...
Над 350 000 жилищни сгради ще бъдат сериозно повредени и
Коментари Харесай

Румъния започва масово укрепване на жилищни и обществени сгради, заради сеизмичния риск

Над 350 000 жилищни здания ще бъдат съществено развалени и над 45 000 души ще бъдат съществено ранени или убити, в случай че земетресение с магнитуд сред 7,4 и 8,1 удари Румъния. Цифрите са предоставени от Главния инспекторат за изключителни обстановки в Министерството на вътрешните работи в отчета " Национална идея за реакция след земетресение ", направен в края на 2021 година и неотдавна представен от Digi24 и Romania Insider. Друг документ, направен от Сметната палата на Румъния, оповестен през януари 2022 година, обръща внимание на обстоятелството, че държавните институции не са готови за мощно земетресение.

Премиерът Николае Чука съобщи, че държавното управление ще поеме отговорност за осъществяването на решенията, свързани с укрепване на инфраструктурата, уязвима от трусове, и ще обезпечи нужните средства за пускане на нужните дейности допустимо най-скоро. Той също по този начин призна, че до момента обществената администрация се е движела мудно във връзка с укрепването на уязвими здания.

Министърът на развиването Чеке Атила сподели по време на конференция, че държавното управление има за цел да сътвори стратегия за мониторинг на вложенията за укрепване на здания в риск. " Днес имаме 290 поръчки за финансиране в платформата, от които 130 са за жилищни блокове и 160 за публични здания ", изясни той.
 В епицентъра на труса: Турски град остана недокоснат, тъй като в него няма нелегално строителство
В епицентъра на труса: Турски град остана недокоснат, тъй като в него няма нелегално строителство

Как вредите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до най-малко?

Чеке Атила добави, че е разпоредил на Държавния инспекторат по строителството да прави периодически инспекции на настоящите капиталови планове.

Министърът акцентира, че Министерството на образованието има стратегия, финансирана от Световната банка, която включва уедряване на 70 учебни заведения. Необхванатите от програмата ще получат финансиране посредством Министерството на развиването или Националната капиталова компания, сподели Атила.

" По отношение на стратегиите, изпълнявани от Министерството на развиването, има три равнища, посредством които държавното управление финансира работите по обезопасяване от сеизмичен риск. Бих почнал с финансирането в границите на нашия обхват от PNRR, където имаме 555 милиона евро за действия, които включват укрепване на здания. От тази сума все още имаме подписани контракти за 441 млн. евро, като договорите стартират през юни 2022 година Става дума за 238 здания, които имат обезпечено финансиране за обезопасяване от сеизмичен риск. До 15 март ще сключим контракти цялата сума ", добави министърът, представен от News.ro.
 Отделна застраховка
Отделна застраховка " земетресение " не се предлага: Какви са разновидностите за отбрана на дома и какъв брой костват?

Цените на застраховките на домашно имущество в България са най-ниски спрямо другите европейски държави

Говорителят на държавното управление Дан Карбунару съобщи, че 118 учебни заведения, класифицирани като степен 1 ​​на сеизмичен риск, ще бъдат приоритет за държавните стратегии и че изпълнителната власт ще се намеси незабавно, когато е належащо финансиране.

Ръководителят на Отдела за изключителни обстановки на Румъния Раед Арафат разгласи, че акцията " Не трептя по време на земетресение " скоро ще бъде стартирана по 30 малките екрани. Кампанията има за цел да приготви хората за реакция при положение на земетресение.

" Това е акция, която е основана от нашите сътрудници от Главния инспекторат по изключителни обстановки. Има седем клипа, един за това по какъв начин да се подготвите преди земетресение и шест за това по какъв начин да реагирате в разнообразни обстановки при положение на земетресение: вие сте в огромен магазин, в мола, вкъщи, на работа, в учебно заведение и демонстрира по какъв начин би трябвало да реагирате ", сподели Арафат, представен от News.ro.
 Миди, морски камъни, вестници и стиропор: Плашещите резултати от инспекциите на здания в Истанбул
Миди, морски камъни, вестници и стиропор: Плашещите резултати от инспекциите на здания в Истанбул

Молбите за строителна ревизия в Истанбул се усилиха с 90 % след земетресенията

Властите не са единствените, които вземат ограничения след земетресението в Турция. Съобщава се, че частни жители купуват комплекти за оцеляване повече от преди.

" Обемът на поръчките не е огромен в естествен интервал. Имаме единствено 10-15 поръчки. Сега, след земетресението в Турция, имаме поръчки за 80-100 комплекта ", Даниел Тимофте, притежател на компания, профилирана в продажба спешни комплекти и артикули, сподели Economica.net.

Румъния също беше наранена от две трусове със междинна активност тази седмица. Първият с магнитуд 5,2 беше в понеделник, 13 февруари, а вторият, по-силен, с магнитуд 5,7 удари страната на идващия ден. 
 Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни земетресения в историята
Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни земетресения в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР