Над 31 000 дози от партидата на АстраЗенека, която се

...
Над 31 000 дози от партидата на АстраЗенека, която се
Коментари Харесай

Държави в ЕС спират партида на „АстраЗенека“, според здравните власти у нас проблем няма

Над 31 000 дози от партидата на АстраЗенека, която се ревизира, са получени в България. По-голямата част към този момент са сложени, стана ясно на брифинга на щаба през днешния ден.

Преди дни Австрия спря използването на оксфордската ваксина с партиден номер Ей Би Ви 5300 след смъртен случай на ваксиниран пациент, получил тромбоза и други затруднения.

Този непряк резултат не е посочен от производителя, само че в Европейската организация за медикаментите са получени още два сигнала от други страни.

От регулатора ревизират случаите и успокояват, че от първичните данни не откриват причинно-следствена връзка сред случая и препарата.

Общо един милион дози от въпросната партида са доставени в 17 страни на Евросъюза.

По информация на Европейската организация по медикаментите до 9 март Австрия, Естония, Литва, Люксембург и Латвия са спрели имунизацията с тази пратка като защитна мярка и до изясняване на обстановката.

Днес Дания заяви, че стопира краткотрайно ваксинирането с „ АстраЗенека “, поради докладвани случаи на тромбоза след имунизиране. По-късно това направиха Норвегия и Италия.

У нас - здравните управляващи успокоиха, че няма информация за проблеми измежду имунизирани с дози от партидата.

Георги и брачната половинка му се имунизират тази заран. От написаното на картончетата си схващат, че са им сложени дози от същата партида на Оксфордската ваксина.

„ Честно казано ме тормози, тъй като се надявах, че нашата страна също би взела съответни ограничения и да изчака решението на Европейската организация по медикаментите и дали тази партида е належащо да бъде поставяна или не “, сподели Георги Люцканов.

На 01 март с доза от „ ABV 5300 “ на „ АстраЗенека “ е ваксинирана и Калина. Разказва, че се усеща добре.

„ На мен ми е 11-ти ден от имунизацията, с този флакон и благодаря на Господа съм в положително здраве, аз, брачна половинка ми и доста мои познати, които се ваксинирахме “, показа Калина.

Здравните управляващи успокояват, че партидата е безвредна.

„ Няма заплаха за здравето на хората. Тази ваксина може да се ползва. Тогава, когато Европейската организация по медикаментите каже: спрете тази ваксина, тази ваксина ще бъде спряна. От друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дни след слагане на имунизацията, в България също имаме съдбовен излаз, само че нямаме доказателство, че това се дължи на имунизацията “, съобщи министър Ангелов.

Към момента у нас не са открити разнообразни от нормалните грипоподобни признаци след имунизация.

„ По-особеното е, че честотата особено за тази партида, е по-ниска от общата периодичност на всички ваксини “, сподели Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

Брюксел не дава насоки на държавите-членки по какъв начин да работят.

„ Ние следваме рекомендациите на Европейската организация по медикаментите, само че това не пречи страните-членки, които са способени по отношение на личните им тактики за имунизиране, да следват по-стриктен метод от предложения от Европейската организация по медикаментите “, съобщи Стефан де Кирсмеекер, представител на Европейска комисия.

От Европейската организация по медикаментите обявиха за bTV, че досега няма данни за проблем с партидата.

" Първоначалните инспекции не са открили връзка сред случая и имунизацията. До 9-март 2021г. има данни за 22 случая на пациенти с тромбоемболия измежду 3 милиона души, които са били имунизирани с АстраЗенека. "

А от „ АстраЗенека “ България обявиха за bTV, че изследванията демонстрират, че имунизацията се понася добре.

Прегледът на самостоятелните известия за странични резултати не допускат, че имунизацията може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай.

Проверката по случая продължава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР