Над 3000 реклами с разделящи обществото политически и социални послания,

...
Над 3000 реклами с разделящи обществото политически и социални послания,
Коментари Харесай

Фейсбук осветли мащабна руска кампания за фалшиви новини

Над 3000 реклами с разделящи обществото политически и обществени послания, на тематики като имиграцията, расата и равните права.

Такава акция, осъществена с пари от Русия, осветлиха американските админи на обществената мрежа „ Фейсбук”.

Анализ: България може да е "троянски кон " на Русия в Европейски Съюз и НАТО

Вече публично Русия е зложелател номер едно на Съединени американски щати

Как Русия промени разпоредбите на международната игра

Разпространяването на спорните послания, траяло 2 години и завършило през май 2017, е коствало 100 000 $ на поръчалите го.

Платените известия не са включвали поддръжка за избран политик, а са се съсредоточавали в гореизброените тематики.

Разкритието на „ Фейсбук” идва във значим миг. В световен мащаб все по-голям е въпросът дали обществената мрежа спомага разпространяването на така наречен „ подправени новини” – погрешни информации, които най-често спомагат нечия политическа идея.

Race, immigration, equality... Russian money paid for divisive social media ads over two years, Фейсбук discovers https://t.co/t5yvDlV2c5
— Dave Lee (@DaveLeeBBC) September 6, 2017
В Съединени американски щати пък продължава следствието на хипотетичната съветска интервенция в миналогодишните президентски избори, извоювани от Доналд Тръмп.

Данните от вътрешната инспекция в обществената мрежа ще бъдат предоставени на специфичния прокурор Робърт Мюлер, който дава отговор за следствието.

Платените известия са насочвали потребителите към 470 страници, в които се е разпространявала подправена информация или по различен метод са нарушавали разпоредбите за прилагане на „ Фейсбук”.

„ Рекламите и сметките наподобява са се фокусирали върху разделящи обществото обществени и политически послания в целия идеологически спектър”, добавя се в изказването на компанията.

Thousands of US political Фейсбук ads tied to Russia https://t.co/xk1prgzYuh
— Dave Venable (@davevenable) September 7, 2017
От „ Фейсбук” считат, само че не могат изцяло да потвърдят, че зад акцията стои така наречен „ Агенция за интернет изследвания”. Организацията, основана в Санкт Петербург, е известна с разпространяването на про-Кремълска агитация в обществените мрежи.

Кампанията е била разкрита в границите на вътрешно следствие в мрежата на Марк Зукърбърг, обвързвано с вероятни злоупотреби по време на президентските избори в Съединени американски щати.

Самият Зукърбърг в началото дефинира като „ откачени” догатките, че подправени вести, популяризирани посредством „ Фейсбук”, са могли да решат вота в интерес на Тръмп.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР