Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от

...
Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от
Коментари Харесай

НАП: Заплата в плик ощетява бюджета с над 300 млн. лв. годишно

Над 300 млн. лева годишно е вредата за бюджета от заплата в плик, пресмятат от дирекция „ Управление на риска “ в Национална агенция за приходите. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лева, като през последните години се е стопила с към 100 млн. лева в резултат на подхванати от Национална агенция за приходите ограничения и разнообразни стопански фактори.

Най-рисковите браншове, в които е процедура да се изплаща част или цялото заплащане „ под масата “, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания приход остават чиновниците, които се обезпечават на по-нисък от действителния размер на заплатата си и по този метод се лишават от редица осигурителни права. Те могат да изчислят загубите си благодарение на калкулатора на уеб страницата: www.zaplatavplik.bg, като вкарат заплатата, на която се обезпечават и тази, която действително получават.

„ Ако служащ действително получава 1500 лева, само че работодателят му го обезпечава на минималната работна заплата, загубата за служителя в идващите 30 години е близо 109000 лева В тази сума влизат пенсията, компенсациите за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи опция да се възползва от цялостния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, защото те се пресмятат върху заплатата, на която се обезпечават лицата “, разяснява Николай Петков, шеф на дирекция „ Управление на риска “ в Национална агенция за приходите.

С цел да запознае служащите с рисковете, в случай че се съгласят да се обезпечават на по-нисък от действителния си приход, приходната организация започва акция „ Заплата в плик “. Тя подчертава върху изгодите за обществото от доброволното обявление и внасяне на налози и осигурителни вноски, както и на вредите, които предизвиква недобросъвестното държание. Чрез Facebook страницата на Национална агенция за приходите се коментира какви биха били следствията за служащи и работодатели, в случай че получават или дават заплата в плик. В поредност от подкаст издания в YouTube канала на приходната организация, специалисти разкриват рисковете, които поемат и двете страни, когато заобикалят декларирането и заплащането на налози и осигурителни вноски. Потребителите могат да изразят и своето мнение по тематиката за недекларираните хонорари или така наречен " заплата в плик " като попълнят анкетата на Национална агенция за приходите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР