Над 3,6 милиона MWh чиста енергия за българските потребители произведе

...
Над 3,6 милиона MWh чиста енергия за българските потребители произведе
Коментари Харесай

3а 11 години ВяЕЦ Свети Никола произведе 3,6 милиона MWh чиста енергия |

Над 3,6 милиона MWh чиста сила за българските консуматори създаде за 11 години ВяЕЦ „ Свети Никола “. Най-големият вятърен парк в България на 15 март навърши 11 години от влизането си в комерсиална употреба. Разположеният край Каварна вятърен парк е с обща конфигурирана мощ от 156 MW и съставлява над 20% от ветровите мощности в страната, което го нарежда като гръбнак на възобновимите източници в страната.

Благодарение на употреба на своите 52 вятърни турбини през този интервал, ВяЕЦ „ Свети Никола “ спести над 3 милиона тона въглеродни излъчвания за България. Постигнатият резултат е еднакъв на резултата на попиване на CO2 от повече от 2,5 милиона дървета за 70 години.

„ В AES подобряваме живота, като предоставяме по-екологични и интелигентни енергийни решения, от които светът се нуждае. Всеки ден нашият екип работи за осъществяване на нашата задача за ускорение на бъдещето на силата. Вятърен парк „ Свети Никола “ има значима роля за превръщането на нашата задача в действителни дейности “, разяснява Оливие Маркет, президент на AES България.

ВяЕЦ „ Свети Никола “ е и в основата на Интегрираната система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която дава отговор на европейските условия за запазване на дивите птици. Системата интегрира наблюдаване на място от орнитолози, както и съвременни радари, които алармират за приближаващи се ята или единично прелитащи птици, което разрешава прекъсване на обособени турбини или на целия парк. По този метод вятърният парк „ Свети Никола “ се грижи за околната среда и способства за опазването на биологичното многообразие в региона на Каварна.

AES участва от 2001 година в България и е най-големият вложител в енергийния бранш за последните 30 години с инвестиции, надхвърлящи 3,2 милиарда лв.. AES България е притежател на най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – Топлоелектрическа централа AES Гълъбово, на Съоръжението за депониране на боклуци от употребата на централата край село Обручище, както и е мажоритарен притежател на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „ Свети Никола ”, край Каварна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР