Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари,

...
Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари,
Коментари Харесай

Електронните прегледите в НЗИС надхвърлиха 25 млн. за по-малко от година

Над 25 млн. са записаните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, експертите от извънболнична и болничната здравна помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това оповестиха от „ Информационно обслужване “. Те са станали за по-малко от година, откакто модулът „ е-преглед “ беше пуснат в употреба.

Средно дневно се записват 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7 200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната здравна помощ. НЗИС дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти имат цялостна проследимост на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучвания и други

Все още по-голямата част от записаните електронни прегледи се издават по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В околните месеци следва правене и приемане на разпоредба за активността на НЗИС. След влизането й в действие се чака лекарите да вкарват в системата всички прегледи, без значение от източника на финансиране.

„ Данните демонстрират, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни поръчки дневно, което трансформира платформата в една от най-използваните у нас “, сподели изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов. По думите му, посредством нея доста се усъвършенства качеството на здравните услуги в България. Средно дневно НЗИС издава близо 600 000 национални референтни номера (НРН). НРН се издава за всеки самостоятелен електронен документ в системата.

Модулът за издаване на електронни предписания също регистрира внушителни резултати. За две години централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули е записала над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях към този момент са изпълнени. Към системата сполучливо са свързани над 3 000 аптеки от цялата страна, а над  4 000 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите. Средно дневно се извършват по над 60 000 електронни предписания, допълват от „ Информационно обслужване “.

Близо 15 млн. са издадените електронни посоки през здравноинформационната система. От тях повече от половината са посоки за лабораторни проучвания, а над 5 млн. са направленията за консултация. НЗИС е регистрирала  над 1.1 млн. е-направления за хоспитализация, близо 530 000 за високоспециализирани действия и над 280 000 електронни документа за здравна експертиза.

Реализираните електронни хоспитализации в лечебните заведения приближават 1 млн. Модулът за електронна обработка на признатите пациенти беше въведен публично в употреба на 1 август 2022 година в сходство с Националния рамков контракт. Той разрешава на лечебните заведения да подават по електронен път осъществените действия по хоспитализация, дехоспитализация, извършените лабораторни проучвания, съвещания, издаване на епикризи и други Средно дневно се записват по 6 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР