Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период

...
Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период
Коментари Харесай

Норвегия ни дава 25 млн. евро за нов затвор и къщи за адаптация

Над 25 млн. евро са планувани по новия програмен интервал на Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2014-2021 година за възстановяване на изискванията в пандизите, повишение потенциала на чиновниците, работещи в бранша и за реинтеграция на лишените от независимост.

Това стана ясно на семинар, проведен от Министерството на правораздаването в Стара Загора, оповестиха от ведомството.

Изграждане на пилотен затвор с образователен център към него, основаване на преходни отделения или така наречен half way houses за акомодация на пандизчии, на които им следва освобождение, ремонт на затвори и арести, са измежду главните цели, залегнали в идващите години.

Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към пандизите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде построен и образователен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият завод към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подкрепяне реинтеграцията на лишените от независимост след тяхното освобождение, е заложено в програмата. И още: да бъде построен нов арест и пробационна работа в Петрич, да се ремонтират пандизите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит вид.

Разработване на Концепция за в началото и продължаващо образование на пробационните чиновници, изследване на опцията за въвеждане на нови различни ограничения на наказването „ отнемане от независимост “ и създаване на профилирана стратегия за менторство (coaching), са измежду другите заложени цели на новия програмен интервал.

По време на семинара отрасловият заместник-министър на правораздаването проф. Николай Проданов показа резултатите от ограниченията за възстановяване на изискванията в местата за отнемане от независимост по досегашния програмен интервал на НФМ 2009-2014 година Норвежката страна отпусна над 10 млн. евро, с които беше построено затворническото общежитие в Дебелт към пандиза в Бургас, ремонтираха се пандизът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в пандизите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болничното заведение, в Шумен се построи нов арест, а Учебният център за чиновници в Плевен бе реновиран.

В Стара Загора бе показан и документалният филм „ Промяната – Норвежкият ремонт на пандизите “, който демонстрира резултата от НФМ в пандизите досега.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР