Над 140 000 декара слънчоглед в ямболско се оказаха унищожени

...
Над 140 000 декара слънчоглед в ямболско се оказаха унищожени
Коментари Харесай

Нашествие на щурци: Унищожени са над 140 000 декара слънчоглед в Ямболско


Над 140 000 декара слънчоглед в ямболско се оказаха унищожени от нашествия точно на щурци.

Големи са вредите в село Болярско. Наложило се площи да бъдат засети наново поради нашествието на щурци, които са унищожили към 70-80% от растенията, а това усилва фрапантно разноските на земеделските производители с към 20 лева на декар, споделя ръководителят на земеделската кооперация Стоян Александров.
Снимка: btvnovinite.bg

Друг огромен проблем е, че е изпуснато положителното време за посев, което сигурно ще понижи добива, отбелязва Александров.

Същият проблем има и аграрни производител от село Скалица.

„ Презасяхме към 2000 декара, които сега занапред се пробват да излязат. Разходите са над 30 000 лева, които не знам дали ще може да се върнем на този стадий “, споделя Андон Чемширов.

Прогнозата му е, че „ реколтата ще бъде доста по-ниска, най-малко с 20 30%. Значи на всички места има вреди, без значение какъв брой % са на всички места ги има и това ще се отрази на добива. Така или другояче друго ще бъде по-нисък “.

„ По-големият проблем е, че следващата година популацията ще бъде още по огромна “, споделя Чемширов.

Заместник-кметът на община Тунджа Татяна Стоева сумира загубите, изчислявайки, че са наранени „ фрапантно 140 000 декара за салата за 16 села “.

„ При всички положения приготвяме едно писмо до Министерството на земеделието, до регионален шеф, тъй като би трябвало да се направи национална стратегия за справяне с щуреца пустинник. Определено желаеме напръскване с хеликоптер или напръскване със аероплан. Това ще решат те, само че това е бедствено състояние за нас, за общината “, сподели Стоева.

По думите ѝ „ откакто стопираха да палят стърнищата, се появиха извънредно доста болести “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР