Над 120 военнопленници от "Азовстал" загинаха или бяха ранени при

...
Над 120 военнопленници от "Азовстал" загинаха или бяха ранени при
Коментари Харесай

По-зле от Азовстал. Какво разказват близките на украински военнопленници в Еленовка

Над 120 военнопленници от "Азовстал " починаха или бяха ранени при детонация в пандиза в град Еленовка. Руснаците упрекват Украйна, че е направила удар с американски ракети, само че Киев твърди, че те се пробват да прикрият изтезания и изтезания. Какво описват близки на военнопленниците там?

Анастасия е измежду дамите от южния пристанищен град Мариупол в Украйна, които не са чували най-близките си мъже от 16 май. Тогава бранителите на стоманодобивния комплекс "Азовстал " след над два месеца яростни боеве.

Украинските военнопленници бяха отведени в затворническата колония в град Еленовка , който се намира на територия, следена от проруските сепаратисти в Донецка област . Там попадат брачният партньор, бащата и мъжът на сестрата на Анастасия.

"Живеем с религия, вяра, проекти за бъдещето и мемоари от предишното ", споделя украинката, чието същинско име е променено от съображения за сигурността на нейните близки.

Анастасия и доста други дами от Мариупол обаче изпитват още един смут на 29 юли. Тогава съветски публични лица оповестиха, че при гърмеж в Еленовка са били убити 53-има украински военнопленници, а други 75-има са били ранени. Имената на жертвите обаче остават незнайни.

Москва твърди, че детонацията е породена от украинските сили благодарение на доставени от Съединени американски щати ракетни установки HIMARS. Киев обаче упреква руснаците и подкрепяните от тях сепаратисти, че са атакували пандиза в опит да прикрият осъществени от тях изтезания и изтезания на военнопленници.
 Пораженията след детонацията в пандиза в Еленовка.
Преди дни Русия предложения Международният комитет на Червения кръст и Организация на обединените нации да посетят мястото и да проверяват случилото се, само че организациите към момента нямат достъп до пандиза.
"Най-ужасяващи условия "
"Цялото ни битие се върти към обстоятелството, че нашите близки в този момент са в най-ужасяващи условия. Мислехме, че нищо не може да бъде по-зле от "Азовстал ", само че след случилото разбрахме, че може ", споделя Анастасия пред телевизия на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Алина също не е комуникирала с мъжа си, откогато бранителите на "Азовстал " се предадоха на руснаците в средата на май. Тя споделя, че той също е в Еленовка и не го е чувала от последната му нощ в стоманодобивната фабрика.

"Той ми изпрати своя фотография, тъй като желаех да го видя. Откакто напусна "Азовстал ", не съм имал никаква връзка с него. "

Двете дами въпреки всичко съумяват да разпознават съпрузите си на фотоси и видеоклипове , оповестени в съветски чат групи и канали в обществените медии.

"В източници като Телеграм можете да видите по какъв начин пандизчиите от "Азовстал " стоят в строй в Еленовка. Видях брачна половинка си от близко дружно с другите. После в друго видео го видях да влиза в трапезарията ", споделя Алина.
 Сателитно изображение на затворническата колония в Еленовка, направено от Maxar Technologies от 30 юли 2022 година
Тя и Анастасия са дейни участнички в групи дружно с околните на други украински военнопленници.
"Всички са изтощени и измършавели "
"Те си приказват по какъв начин се отнасят към околните им, по какъв начин всички са изтощени и измършавели, по какъв начин ги хранят два пъти дневно с дребни порции, които въобще не могат да се нарекат храна. Дават им вода от някакъв поток. Мисля, че имат право да се къпят два пъти седмично ", добавя Анастасия.

Много съветски военни и проруски сепаратисти имат изключително отношение към бранителите на "Азовстал ", много от които са членове на ултранационалистическия полк "Азов " . В Москва нееднократно са се чували открити апели тези украински бойци да бъдат изправени пред съда и даже да бъдат екзекутирани.

През май ръководителят на съветската Дума Вячеслав Володин ги назова "нацистки нарушители " и сподели, че те не би трябвало да бъдат включвани в замяна на военнопленници. Председателят на комисията по интернационалните въпроси на Думата Леонид Слуцки пък поддържа концепцията за трибунали и сподели, че Русия би трябвало да анулира мораториума от 1996 година върху смъртното наказване.

"Целият свят би трябвало да види, че украинските националисти заслужават единствено екзекуция ", сподели Слуцки.
 Изгорените тела на убитите при гърмежа в Еленовка са подредени на земята и покрити с найлон.
На 29 юли съветското посолство в Лондон разгласява свое изказване в Туитър, нарушаващо разпоредбите на платформата, свързани деянията на ненавист. То гласеше, че "бойците от "Азов " заслужават екзекуция, само че не гибел посредством разстрел, а посредством обесване , тъй като не са същински бойци и заслужават унизителна гибел ".

Полкът "Азов " е крайнодясна доброволческа военизирана част, включена в Националната армия на Украйна през 2014 година В началото е военизирана милиция, известна като батальона "Азов ", чиито членове бяха известни с ултранационалистическите си убеждения. Идеология, която управляващите в Съединени американски щати свързват с неонацисткия екстремизъм.

Анастасия, Алина и други близки на военнопленници от "Азовстал " в Еленовка обаче са решени да създадат по този начин, че държавното управление и интернационалната общественост да не не помнят техните родственици. За тях те са герои, тъй като единствени са защитавали родния им Мариупол от съветската инвазия.

"В Киев се организират демонстрации с искане за връщането на нашите герои. И освен в Киев. Такива демонстрации се провеждат в други страни, с цел да не бъдат забравени и да ги върнем вкъщи ", споделя Анастасия.

По думите ѝ на 29 юли светът за следващ път е видял, че "руснаците не съблюдават никакви правила за водене на война " и по тази причина околните на бранителите от "Азовстал " са решили "да бият паника ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР