Над 11,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за

...
Над 11,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за
Коментари Харесай

НАП отчете приходи от 11.9 млрд. лв. в края на май 2022 година

Над 11,9 милиарда лв. са постъпленията в Националната организация за приходите (НАП) към 31 май 2022 година . Това е с 1,1 милиарда лева повече по отношение на същия интервал на предходната година, оповестяват от Национална агенция за приходите.

Най-много са приходите за централен бюджет. Те са в размер на 6,7 милиарда лева Данъка върху приходите на физически лица е близо 1,8 милиарда лева, 819 млн. лева е корпоративния налог и повече от 3,4 милиарда лева е Данък добавена стойност.

5,1 милиарда лева пък са приходите от осигуровки , като над 3 милиарда лева са за държавно публично обезпечаване. 1,3 милиарда лева са за здравноосигурителни вноски, а 752,1 млн. лв. за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване.

Национална агенция за приходите регистрира най-голям растеж на постъпленията от корпоративен налог . Те нарастват с 30%. Приходите от налог върху приходите на физическите лица са се нараснали с близо 6 на 100, а от осигурителните вноски порастват стабилно с съвсем 11 % по отношение на същия интервал на предходната година.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов съобщи, че за поредна година следим резистентен растеж на доброволното обявление и заплащане от страна на бизнеса и жителите. По думите му отличните резултати се дължат както на позитивната смяна в държанието на данъкоплатците и партньорския метод на Национална агенция за приходите по отношение на тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР