Над 100 чуждестранни журналисти и официални гости на Дългия уикенд

...
Над 100 чуждестранни журналисти и официални гости на Дългия уикенд
Коментари Харесай

Мистерия в ДИМ: Истории за тютюна - кой е човекът на...

Над 100 задгранични публицисти и публични посетители на Дългия уикенд за Европейска столица на културата участваха на отктриването на мегаизложбата " ДИМ: Истории за тютюна " .

Тя заема четири огромни зали на два етажа в някогашния тютюнев склад нает от фондация Пловдив 2019.

Изложбата е мултимедийна, като на няколко места непрекъснато текат документални ленти свързани с обработването на тютюна едно време.

На други места може да си видят рекламите на тютюневите произведения от едно време.

На огромни винилови пана са събрани фрагменти от известни български творби, в които се описват всевъзможни елементи свързани с използването на тютюн. Стените са облепени в съвременен шперплат.

Има неповторими кесии, пунгии, пепелници и аксесоари, свързани с използването на тютюн едно време. Много от тях бяха незнайни на публиката.

На втория етаж от изложбата българите и чужденците се смаяха от сбирката остарели марки български цигари. Тя е събрана от силистренеца Димитър Георгиев.

Става въпрос за към 600 марки цигари - множеството поризведени в Пловдив.

Сред тях имаше и скандални марки, на чията обложка са Панайот Волов и Христо Ботев.

“Смайващото е, че във времето, когато в магазините има една марка кисело мляко и една марка краве масло, по щандовете е имало такова многообразие от цигари ”, сподели историчката доктор Станислава Груева.

Тя дружно с сътрудника си Михаил Груев са събрали историческата част за изложбата.

Край нея застана и зам.-кметът по културата Александър Държиков, който си напомни с кои кутии цигари децата от Кючук Париж са играели преди време.

“22 български институции помогнаха за откриването на тази галерия ”, напомни Светлана Куюмджиева от фондация “Пловдив 2019 ”.

Зад гърба й висеше голямо фотопано, което трябваше да демонстрира пловдивска улица от 30-те години.

“Кой е индивидът, който върви по тротора зад вас ”, попита ненадейно някогашният народен представител от великото национално заседание Христо Марков.

Светла Куюмджиева погледна за помощ към публиката, а след това към екипа, основал експозицията, само че оттова отговор не пристигна.

“Това е Никола Петков, който върви по улицата, която води към софийските хали. Това въобще не е Пловдив - за какво са сложили този фотос ”, учуди се Христо Марков.

Екипът основал изложбата е воден от кураторката Весела Ножарова. В него влизат историците Станислава Груева и Михаил Груев. Дизайнер е Калина Димитрова, а мултимедията е дело на Калин Серапионов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР