Над 100 000 са вече бежанците, които са напуснали района

...
Над 100 000 са вече бежанците, които са напуснали района
Коментари Харесай

ООН изпраща мисия в Нагорни Карабах. Бежанците са вече повече от 100 000

Над 100 000 са към този момент бежанците, които са напуснали региона на Нагорни Карабах , откакто той попадна под властта на Азербайджан . Това сподели прессекретарят на премиера на Армения Никол Пашинян . Ереван твърди, че досега над 98 хиляди от бежанците са минали на арменска територия.

и последвалото разформироване на сепаратисткото държавно управление в района са резултат от от края на септември. След нея Баку разгласи, че е поел надзор над Нагорни Карабах, който е обичайно обитаем с етнически арменци.

От Организация на обединените нации оповестиха, че изпращат своя задача в района през уикенда, откакто Азербайджан изиска от организацията наблюдаване над бежанската вълна. Целите на представителите на Организация на обединените нации са да оценят потребността от филантропична помощ. Говорител на организацията призна, че тя не е имала достъп до Нагорни Карабах от близо 30 дни.

Новината идва, откакто преди повече от 10 дни редица западни страни приканиха Баку да допусне интернационалните наблюдаващи.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Пашинян упрекна Азербайджан в провеждането на етническо пречистване в района и предизвести, че нито един етнически арменец няма да остане в Нагорни Карабах.

Заедно с това Ереван подаде тъжба в Международния углавен съд , с която желае гаранции за отбраната на правата против расова дискриминация на жителите на района, както и Баку да удостовери уговорките си по спазването на Международната спогодба за унищожаване на всички форми на расова дискриминация на Организация на обединените нации.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах. След разпадането на Съветския съюз той е район с преобладаващо арменско население в границите на интернационално приетата граница на Азербайджан.

Първоначално районът минава под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от арменската войска, в сепаратистки боеве, които завършват през 1994 година По време на войната през 2020 година обаче Азербайджан си връща елементи от Нагорни Карабах дружно с близките територии, за които арменските сили претендират по време на предходния спор.

Тези сражения завършиха с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на съветски миротворци. Тези миротворци обаче не съумяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР