Начинът да гарантираме истинска конституционна реформа при липсата на гласове

...
Начинът да гарантираме истинска конституционна реформа при липсата на гласове
Коментари Харесай

Защо с втория мандат? За да има оставка, ако няма реформа

" Начинът да подсигуряваме същинска конституционна промяна при неналичието на гласове е да посочим фигурата на премиера. Това би трябвало да е фигура, за която сме сигурни, че в случай че този път още веднъж конституционната промяна бъде извратена, сменена, обърната с хастара нагоре, този човек ще си подаде оставката ".

Това съобщи в " Панорама " пред Българска национална телевизия съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Иванов. Така той се аргументира за какво втората парламентарна мощ желае бъдещото държавно управление да бъде с нейния мандат, а не с първия на ГЕРБ. От " Продължаваме промяната - Демократична България " неведнъж обявиха, че няма да поддържат първия мандат, макар сходствата в целите на първите две сили. И като главен претекст показаха неналичието на доверие.

Във втория мандат на Бойко Борисов Иванов бе правосъден министър. Той обаче си подаде оставката, когато ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи неодобряваха квалифицираните от него промени в Конституцията, касащи правосъдната промяна.

В България се сътвори политическа обстановка, която разрешава да се направи същинска конституционна и правосъдна промяна, а оттова да се откри дейно господство на закона, сподели още Иванов. Според него намирането на формула за държавно управление значително е основно, с цел да се даде време на Народното събрание да извърши нужните промени.

" Конституционната промяна не може да замести значими въпроси като бюджета, оправянето с икономическите провокации, влизането в Шенген и други Но настоявам, че нито едно от тях не може да се реши без в България да бъде открито дейно господство на закона. Това в този момент наподобява политически допустимо. С втория мандат ще търсим такава управническа настройка, която да даде времето на българския парламент да го извърши ", съобщи Иванов.

Според него единственият късмет за сформиране на държавно управление сега е с втория мандат при излъчен министър председател от ПП-ДБ. А ГЕРБ-СДС са затворили рано прозореца на благоприятни условия за изглаждане на връзките, който беше отворен преди връчването на първия мандат.

" Имахме прозорец, който беше препоръчан от ГЕРБ - да се разберем преди първия мандат. Ние от ПП-ДБ отговорихме отговорно на тази покана - предложихме стратегия, макар че по право нямахме аргументи да действаме, преди да е станала ясна ориста на първия мандат. Анонсирахме състав на държавно управление. Имаше предпочитание да влезем в този прозорец и доста скърбя, че не успяхме да довършим работата преди връчването на мандатите ", съобщи Иванов.

Според него в този момент политическите сили би трябвало да се опрат на това, че ПП-ДБ е най-големият поръчител за реализиране на правосъдна промяна. А самата тя да се трансформира в основополагащ фактор за ориста на кабинета.

" За да можем да решим в дълбочина политическата рецесия, като рецесия на доверието във опцията да се делегира власт и тя да бъде упражнявана в публичен интерес, би трябвало да стартираме в действителност от правосъдната промяна. Това значи да се съгласим за едно значимо нещо - без значение дали се казваш Христо Иванов, Даниел Митов или Бойко Борисов, законът ще важи еднообразно за всички ", сподели Иванов.

Според него в последните дни ГЕРБ са посочили много по-смело говорене по тематиката за промени. Той отличи и плана на Движение за права и свободи за промени в конституцията, който партията стартира преди година. Христо Иванов счита, че Движение за права и свободи от много време са оценили политическата действителност, че въпросът за правосъдната промяна не може да бъде заобикалян. В същото време регистрира, че към момента липсва нужното доверие сред водещите политически сили.

" Въпросът е да убедим електоратите, че имаме задоволително гаранции, че може да си имаме доверие. Че жителите може да имат доверие на компромисите, които вършим. Сега ще би трябвало да търсим вид в по-сложна среда ", сподели още Иванов.

Той разяснява, че когато се приказва за премахването на фигурата на основния прокурор, това е по-валидно от позиция на нейната политизация и свръховластеност като център на официална и неофициална власт. В този смисъл той заприказва за “опразняване ” на фигурата - тя да престане да бъде невралгичен център на власт и въздействие.

" За страдание видяхме всички проблеми в експозето на господин Гешев. Той се появи и сподели: " Аз имах едни другари, с които до момента не се занимавах. Оказа се, че към този момент не са ми другари, станаха предатели. И в този момент ще се занимавам с тях ". Натрапчивото говорене с " лицето " и три имена беше много мутренски намек, че до момента сме били другари, само че от през днешния ден нататък ти, предателю, си обект на процесуални дейности ", разяснява Иванов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР