Началото на октомври е идеалният повод да се потопим в

...
Началото на октомври е идеалният повод да се потопим в
Коментари Харесай

10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Началото на октомври е идеалният мотив да се потопим в света на мистериозните, заплетени и провокативни истории.

Този месец класацията включва завладяващи трилъри, които ще спрат дъха ви и няма да ви оставят да спите.

Заглавията са особено подбрани за всички почитатели на стрховитото и загадъчното.


1. „ Карантина “
Питър Мей

В пророческия си престъпен трилър „ Карантина “, написан преди петнайсет години и останал неиздаден до момента, Питър Мей съчетава опустошителна пандемия с следствие на загадъчно ликвидиране.

Лондон е под карантина и е оповестено военно състояние. В столицата върлува вирус и се чака той да болести всеки четвърти от популацията със смъртност седемдесет %.

При ров за незабавния градеж на болница е открита чанта с оголени детски кости. На детектив контрольор Джак Макнийл му следва последно денонощие работа в полицията и той е решен да разплете случая на фона на своя персонална покруса.

Повествованието се развива в границите на тези двадесет и четири часа и стремителният темп кара читателя по този начин бързо да обръща страниците и да е некадърен да остави книгата до самия трогателен край.

2. „ Съпругата посред ни “
Гриър Хендрикс и Сара Пеканен

Един мъж, годеницата му и ревностната му някогашна брачна половинка, която обезверено се стреми да попречва втория му брак, съставляват комплицирания любовен триъгълник в „ Съпругата посред ни “, вълнуващ трилър от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен. Но дали всичко е такова, каквото наподобява? Или сме заблудени да мислим, че нещо е действително, когато то не е?

Историята е разказвана от името на Нели и Ванеса, които са обичали еднакъв мъж. Ричард е обаятелен, великодушен, финансово самостоятелен, с налагаща се идентичност. Кара Нели да се усеща предпазена. Колкото до Ванеса, тогавашната обич е изместена от злост и съмнение. А също и от боязън. Но кой кого следи? Кой кого манипулира? Кой е агресорът и кой жертвата? На кого да имаме вяра? 

Сара Пеканен има предходни романи, също белязани от непредвиден поврат в сюжета. В тази книга нейна съавторка е начинаещата Гриър Хендрикс.

3. „ Аленото евангелие “
Клайв Баркър

ПИНХЕД съдебна експертиза ЗАВРЪЩА И НАСТАВА АД…

В продължение на трийсет години Свещеникът от пъкъла, по-добре прочут ни с прозвището си Пинхед, е един от най-прочутите и разпознаваеми облици в пантеона на хорър романите. Носителят на поредност награди Клайв Баркър, трансформирал се в литературна легенда, го връща с финалната глава на повествованието си, стартирано с „ Обречени на пъкъла “, и дефинитивно затваря кръга на митарствата на ценобита.

Многострадалният детектив Хари Д’Амур („ Последната заблуда “, „ Евървил “), проверяващ всевъзможни свръхестествени феномени, магии и злонамерени сили от отвъдното, от години се бори с персоналните си демони. Когато се натъква на изобретателно направена кутийка-пъзел, която отваря пътя към пъкъла, преносните демони са сменени с същински и той се оказва замесен в ужасяваща игра на котка и мишка – кървава, плашеща и изумително комплицирана.

Всичко това – в „ Аленото евангелие “, дълго чакания хорър епос, разказан от безспорния занаятчия на жанра.


4. „ Булчинска рокля “
Пиер Льометр

Над Софи като че ли тегне неведомо проклинание. От няколко години животът ѝ се е трансформирал в призрачен сън, от който тя несполучливо пробва да се отърси. Всичко стартира с на пръв взор най-безобидна заплеснатост, която, обаче, бързо минава в необяснимо и все по-задълбочаващо се физическо и психическо неразположение.

В последна сметка тя губи работата си и брачна половинка си, останал неработоспособен след автомобилна злополука, който се самоубива при съмнителни условия. Идва и най-страшното – още веднъж без да може да си изясни за какво и по какъв начин, Софи се трансформира в убийца-рецидивист, търсена от полицията на цяла Франция. И тя се впуска в  обезверено бягство, до момента в който внезапно не се появява Франц… Но кой е Франц и каква е тайната на вехтата булчинска рокля, която той пази като зеницата на окото си?

С „ Булчинска рокля ” Пиер Льометр ни въвлича с несъмнено майсторското си перо в перипетиите на ексцентричен психотрилър със мощен обществен привкус, над който се рее сянката на Хичкок и Брайън де Палма.

5. „ Чувство, по-силно от страха “
Марк Леви

В останките на един аероплан, заледен в ледовете на Монблан, Сюзи Бейкър намира документ, който би могъл да оневини упрекнатото ѝ в изменничество семейство.

Но това изобретение притегля вниманието на американските секрети служби.

Заедно с очарователната и загадъчна Сюзи Андрю Стилман, кореспондент от „ Ню Йорк Таймс ”, организира следствие, което само може да избави живота на младата жена.

Преследвани, манипулирани, Сюзи и Андрю минават през не едно рисково тестване, преди да се допрян до една от най-добре защитаваните секрети на нашето време.

6. „ Бегълка “
Харлан Коубън

Изгубил си щерка си.

Тя е пристрастена към опиатите и към приятеля си, който я малтретира. И ти е посочила ясно, че не желае да бъде открита. Един ден инцидентно я виждаш в Сентръл Парк да свири и пее за пари.

Но тя към този момент не е момичето, което си спомняш. Виждаш една похабена и уплашена жена, която очевидно си има огромни неприятности. Дори не се замисляш. Отиваш при нея, умоляваш я да се прибере.

Тя побягва.

А ти тръгваш след нея в един тъмен и рисков свят, за чието битие не си подозирал. Свят, в който господстват незаконни банди, където опиатите са съществена валута, а убийството е нещо всекидневно.

Сега на карта е заложен твоят живот. И към този момент никой не е в сигурност.

7. „ Невинност “
Дийн Кунц

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Той живее в тунелите под града, тъй като е толкоз противен, че хората бягат с писъци при типа му или го атакуват.

Тя е красива, само че има обществена уплаха и не понася да я допират.

И двамата излизат от вкъщи си единствено нощем, по тази причина пътищата им се пресичат и различността ги сближава.

Но нейната изолираност не се дължи единствено на уплахата. Преследват я безскрупулни врагове, които желаят да я убият.

А зад ъгъла ги дебне друга, още по-голяма заплаха.

Задава се злополучие с древен размери и ориста на света е сложена на карта…


8. „ Ханибал “
Томас Харис

Спомняте си Ханибал Лектър – благородник, талант, човекоядец. Изминали са седем години, откогато лекар Лектър е избягал от пандиза. Седем години той се радва на свободата и вдъхва уханията на необятния свят.

Ала в този негов необятен свят са нахълтали натрапници и те разбулват новата му идентичност, усещат злото, което го обгръща като пашкул, основават му дискомфорт. Даден е стартът на последната гонитба и в това гонене на канибала са заложили всичко осакатеният от него мултимилионер, корумпираният италиански служител на реда и сътрудникът на ФБР Кларис Старлинг, която в миналото застана пред Лектър и която в никакъв случай повече не беше същата.

Всички те по собствен си метод желаят да открият лекар Лектър. И на всички тях желанието ще бъде изпълнено.

9. „ Виенското приятелство “
Ингар Йонсрюд

Първа книга от трилогията за комисар Байер

„ Виенското приятелство “ е майсторски построен таен трилър, в който исторически събития се преплитат със актуалната политическа действителност и живота в сянката на страха от тероризма.

В първата част от трилогията прочувствено нестабилният полицейски комисар Фредрик Байер се заема да разнищи случая с изгубването на околните на почитан политик. Дъщерята принадлежи към религиозна фракция, против която е осъществена кървава офанзива. На мястото на престъплението е открита загадка лаборатория.

В хода на следствието Байер и помощничката му от специфичните служби Кафа Икбал се натъкват на свидетелства за активността на приятелство от биолози, осъществявали опити в името на „ расовата хигиена “ по време на Втората международна война. Динамичното и с напрежение изложение увлича читателя в мрачните глъбини на националсоциализма, в това злокобно минало, чиито остатъци подхранват терора в сегашното.

10. „ Смъртоносно бяло “
Робърт Галбрейт

„ Смъртоносно бяло “ е четвъртият разказ от поредицата за следствията на Корморан Страйк и Робин Елакот на Дж. К. Роулинг, написан под псевдонима Робърт Галбрейт.

Този път съдружниците в детективската организация са изправени пред комплициран случай, който ги ангажира по едно и също време професионално и морално. От една страна ги е наел министър от държавното управление, жертва на изнудване. В услуга на своя влиятелен клиент те ползват целия си боеприпас от умения, в това число приемане на разнообразни самоличности от Робин.

В същото време към Страйк се обръща душевно невменяем юноша, който твърди, че преди години е станал очевидец на убийството на дете в имението на въпросния министър. Разрешаването на тази мистерия няма да им донесе пари и популярност, само че те са ѝ също толкоз отдадени, тласкани от нравственото предпочитание да дадат на младежа нравствен покой.

В същото време в персоналния живот и на двамата детективи се случват трагични събития, които трансформират ориста и душевната им настройка, само че не ги отклоняват от тяхната безрезервност към специалността.

С по-сложна и завладяваща басня от всички предходни романи от поредицата, „ Смъртоносно бяло “ е една изложба от комплицирани психически облици, покриващи цялата обществена гама на актуалното английско общество.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР