Набралият сила ураган Иън донесе проливни дъждове и мощни ветрове

...
Набралият сила ураган Иън донесе проливни дъждове и мощни ветрове
Коментари Харесай

Ураганът Иън връхлетя Куба на път за Флорида

Набралият мощ вихър Иън донесе проливни дъждове и мощни ветрове на териториите в западния завършек на Куба на път към западното крайбрежие на Флорида, където би могъл да доближи 4-а категория, съобщи АП.

Властите в западната кубинска провинция Пинар дел Рио са евакуирали превантивно 50 хиляди души и са подготвили 55 убежища. В региона са ситуирани избавителни екипи и са подхванати ограничения за запазване на огромните масиви с тютюневи насаждения.

От Националния център за ураганите в Съединени американски щати предизвестиха за предстоящи доста мощни ветрове и проливни дъждове, създаващи опасност за живота на хората в западните елементи на Куба. Според прогнозите при прекосяването на Иън през острова и над топлите води на Мексиканския залив той ще набере мощ и на следващия ден сутринта ще доближи Флорида, като към този момент ще бъде вихър от четвърта категория със скорост напразно до 225 км/ч.

От през вчерашния ден се знае, че Тампа и Сейнт Питърсбърг евентуално ще бъдат връхлетени непосредствено от първия най-мощен вихър от 1921 година насам. През нощта против вторник локално време Иън се придвижваше в северозападна посока със скорост от 20 км/ч и окото му мина на 170 км на изток-югоизток от западния връх на Куба при непрекъснати ветрове със скорост от 165 км/ч. В региона на Тампа бей, Флорида, стихията може да провокира талази с до 3 метра височина и превалявания до 250 литра на кв. метър, а тук-там до 380 литра.

От съображения за сигурност НАСА през вчерашния ден отсрочи старта на ракета, с която трябваше да се изведе непилотиран галактически транспортен съд в орбита към Луната. Ракетата трябваше да бъде изстреляна от галактическия център " Кенеди " след седмици на отсрочване на изпитателния полет, съобщи АП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР