Наближава 2024 година и като всяко ново нещо носи със

...
Наближава 2024 година и като всяко ново нещо носи със
Коментари Харесай

Иде високосна година: Ето какво НЕ бива да се прави през 2024-а

Наближава 2024 година и като всяко ново нещо носи със себе си тайнствеността на непознатото. 2024-та е още по-загадъчна, тъй като е и високосна.

На всеки 4 години в нашия календар има 1 ден повече и се появява през февруари, когато той наброява 29 дни.

Високосната година е считана от мнозина за нещастна. Има огромен брой знаци и суеверия във връзка с такава година, защото тя е рядка и носи неопределеност, непознатост и заплаха.

Наличието на високосна година в календара се дължи на несъответствието сред григорианския календар и слънчевата система. Всъщност Земята прави цялостен оборот към Слънцето не за 365 дни, както си мислим, а за 365 дни, 5 часа, 46 минути и 48 секунди. В продължение на 4 години тези часове, минути и секунди се натрупват в " спомагателен " ден, нужен за синхронизиране на дните ни със Земята и нейните сезони.

Суеверията по отношение на високосните години евентуално произлизат от източната просвета, където цифрата 4 е в благозвучие със " гибел ".

Според суеверията през 2024 година не би трябвало да се вършат следните неща:

- промяна на работа

- започване на личен бизнес

- закупуване на ново жилище

- да се приказва за проектите за идната година на всеки, с изключение на на най-близките

- да се завъждат домашни любимци

-да се подвига женитба

-да се подхващат дълги пътувания

- да се подстригват бременните

Родените на 29 февруари не би трябвало да честват на този ден, а на предходния или идващия.

През високосна година се носи сребро. Хората от доста краища по света и до ден сегашен имат вяра, че среброто има силата да гони неприятния шанс. Те смятали, че високосната година носи беди със себе си и че среброто има способността да ги обезврежда. Затова в предишното те носели сребърна монета за здраве, а през днешния ден се окичват със сребърни бижута.

Източните славяни упрекват Свети Касиан, който е роден на 29 февруари, за всичко, което се случва през високосната година.  Има и една съответна сентенция: " Както и да огледа Касиан, всичко повяхва ".

Йоан Аскет или Йоан Касиан Римлянинок (350 - 435 година), е християнски духовник и богослов, прочут както в западната, по този начин и в източната църкви за своите мистични трудове. Касиан е прочут с ролята си в преместването на концепциите и практиките на ранното християнско монашество в средновековния Запад

На тази дата хората се стараят да не напущат домовете си, защото се опасяват да не се разболеят или даже да умрат.

Както във всяко нещо и тук има такива, които не имат вяра, че високосната година е рискова. Дори в противен случай – имат вяра, че е специфична и може да донесе приятни изненади, в случай че не се опасяваме и мислим за положителното, отбелязва " Телеграф ".

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР