На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката

...
На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката
Коментари Харесай

Стана ясна цената, която ще платим за изтребителите F-16

На съвещание на Министерски съвет тази заран държавното управление утвърди договорката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от Съединени американски щати. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета.

Цената на договорката е 1,256 милиарда $. Целта ни е тя да падне още, в случай че Съединени американски щати получат утвърждение на конгреса да поемат 60 млн. $ от нея, разгласи министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Той получи мандат от Министерски съвет да подпише четири контракта: един за аероплан F-16, Блок 70 с в допълнение съоръжение, вторият контракт касае бойни муниции за самолета, третият - ракетите въздух-въздух, а последният касае доставката на система за визуализация, наблюдаване и ръководство.

" Като част от договорката, в България ще бъдат издигнати фабрики за поправки на възли за самолети. Ще има и помощ от Съединени американски щати за разработка на дронове ", добави министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Очаква се идната седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по защита, а по-късно и в пленарна зала на Народното събрание.

" Най-после се случи една дългогодишна фантазия на военно-въздушните сили, които ги слага на равностойно ходило с нашите сътрудници от Алианса - да придобият самочувствие, че имат нещо модерно и настоящо. Имам увещание от министър-председателя, че приключването на плана на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два плана за бойната машина и също по този начин плана на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме положителни вести и за тях ", съобщи началникът на защитата ген. Андрей Боцев, представен от дир.бг.

С придобиването на нов военен аероплан, ние придобиваме нови качествени бойни качества, покачваме оперативната си съгласуемост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския водач - той ще се усеща като равносилен сътрудник, съобщи ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили, след което добави: " Една дългогодишна фантазия за военно-въздушните сили е на път да се реализира ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР