На закрито заседание, проведено на 25.11.2022 г., Комисията за енергийно

...
На закрито заседание, проведено на 25.11.2022 г., Комисията за енергийно
Коментари Харесай

КЕВР глоби НЕК и 5 частни компании за манипулации на пазара на ток

На закрито съвещание, извършено на 25.11.2022 година, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което откри, че шест енергийни сдружения, участници на пазара, са направили нарушаване на член 5 от Регламент № 1227/2011 - REMIT (Регламент на Европейски Съюз по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на едро на енергия).

Енергийните сдружения са:
„ Национална електрическа компания “ ЕАД„ Интерпром “ ЕООД„ Енерджи МТ “ ЕАД„ Мост енерджи “ АД„ Гранд енерджи дистрибюшън “ ЕООД„ Интерелектрик “ ЕООД
Установените от КЕВР нарушавания на Регламент REMIT са осъществени от сдруженията през първото шестмесечие на 2019 година посредством търговски покупко-продажби, представляващи пазарна операция според наредбата на член 5 от REMIT.

КЕВР е глобила сдруженията за нарушаване на Регламент REMIT на съображение член 224г от Закона за енергетиката, като съответния размер на наложените наказания е образуван от Комисията по Методиката за установяване на глобите и санкциите, налагани по член 224г от Закона за енергетиката.

Наложените от регулатора имуществени наказания, за всяка от фирмите, са както следва:
„ Национална електрическа компания “ ЕАД – 625 097 лева.„ Интерпром “ ЕООД – 336 237 лева.„ Енерджи МТ “ ЕАД – 144 984 лева.„ Мост енерджи “ АД – 34 289 лева.„ Гранд енерджи дистрибюшън “ ЕООД – 27 337 лева.„ Интерелектрик “ ЕООД – 90 475 лева
Във връзка с констатациите от завършилото произвеждане КЕВР изпрати сигнал до Софийска градска прокуратура.

Решението може да се апелира пред Административен съд – град София в 14-дневен период от съобщаването му.

КЕВР прави оценка високо ролята и поддръжката на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори /АСЕР/ в процеса на следствие, в това число за предоставените уточнения, насоки и хрумвания по отношение на тълкуването на наредбите на REMIT и за осъществените контакти в дух на съдействие.

Съгласно член 74а, алинея 8 от Закона за енергетиката, решенията и протоколите на Комисията, свързани с авансово изследване и установяването на нарушаване по член 3 и 5 от Регламент №1227/2011, не се разгласяват на интернет страницата на КЕВР.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениРегулации 40 КЕВР санкции НЕК и 5 частни компании за операции на пазара на ток Бюджет и финанси 252 Удължаването на бюджета мина първото решето, само че сложното занапред следва Телекомуникации 388 Vivacom построява нова наземна станция за OneWeb в България Транспорт 400 Строежът на столичното метро до „ Слатина “ стартира при започване на 2023 година Компании 6980 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6116 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6094 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4496 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР