Българската народна банка (БНБ) въвежда нови изисквания към банките в

...
Българската народна банка (БНБ) въвежда нови изисквания към банките в
Коментари Харесай

БНБ въвежда механизъм за следене на отпусканите ипотечни кредити

Българската национална банка (БНБ) вкарва нови условия към банките в България във връзка с ипотечните заеми. Те не са свързани с пряк надзор върху отпущането на заеми, а по-скоро с качественото и количественото им отчитане пред регулатора, което ще става на всеки три месеца.

С новото условие Българска народна банка желае да получи елементи по ипотечните кредитни портфейли на банките в България и да има спомагателен инструмент в оценката на рисковете.

Българска народна банка на този стадий не вкарва никакви спомагателни ограничавания пред кредитирането на банките.

С по този начин основания механизъм за наблюдаване и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими парцели “, показва Българска народна банка.

По-строгото следене на ипотечните заеми е разследване на, който към първото тримесечие на 2024 година доближава 23%. Целта на централната банка е да наблюдава систематичния риск при жилищния сегмент, като тя показва, че внушителният растеж идва главно от покачването на приходите на семействата, а не се дължи на разхлабени стандарти от страна на комерсиалните банки.

Българска народна банка ще подхваща следващи надзорни дейности въз основа на резултатите от тази оценка “, показват още от централната банка.
Какви критерии ще се наблюдават?
Българска народна банка ще следи за съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне, т.е. какъв брой % от жилището е финансирано от банката и какъв брой е съфинансирането. Статистиката демонстрира, че в началото на 2024 година индикаторът леко пораства, което на процедура значи, че банките в България финансират все по-голяма част от жилището. Все отново обзор на размерите на новоотпуснатите заеми демонстрира, че банките всеобщо финансират сред 70 и 80% от парцела, до момента в който над 90% е в „ нищожен “ брой от случаите.

Българска народна банка показва, че досега от общо 24 страни в Банковия контрол на Европейския съюз 15 ползват ограничения за ограничение на новоотпусканите заеми с финансиране над 90%.

Централната банка ще следи и съотношението сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и прихода на кредитополучателя при разпределяне. Българска народна банка регистрира възстановяване на съотношението за първото тримесечие на 2024 година и показва, че индикаторът е по-висок при значимите кредитни институции и по-нисък при по-малко значимите.

В 11 страни от Банковия контрол има въведени ограничаващи ограничения.

Централната банка ще следи и срокът, за който се отпускат заемите. Данните демонстрират, че за първото тримесечие на 2024 година срокът се удължава до 25.2 години поради повишаването на жилищата. Така през първото тримесечие на 2024 година към този момент междинният размер на ипотечен заем в България доближава 198 хиляди лева Големите банки дават заеми с по-дълъг матуритет, само че наклонността за неговото увеличение е налице при всички финансови институции.

Българска народна банка регистрира също, че до момента общо 12 страни от ЕИП, 10 от които в Банковия контрол, са въвели ограничения за таван на периода по заемите от 30 години.
По-голямата картина
Българската национална банка (БНБ) акцентира, че в значимите кредитни институции са акумулирани към 69% от активите в цялата банкова система, а кредитирането в този сегмент е съсредоточено банките с общ пазарен дял от близо 80%.

Българска народна банка въпреки всичко акцентира, че банките са добре капитализирани и високо ликвидни, равнището на необслужваните заеми е ниско, а доходността и успеваемостта – високи. Според централната банка това значи, че ипотечният пазар в България не демонстрира признаци на прегряване.

Според показаните от Българска народна банка данни при започване на 2024 година отпуснатите ипотечни заеми не престават да порастват, както и записаните претенции за заем. За първите три месеца на 2024 година семействата са поискали от банките ипотечни заеми за над 3.5 милиарда лева. За съпоставяне, през последното тримесечие на 2023 година са поискани към 3.4 милиарда лева, което до известна степен се дължи и на растежа в цените на жилищата.

Банките удовлетворяват към половината от исканията – утвърдените заеми за първото тримесечие са за към 1.8 милиарда лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР