На всеки пет минути в света някъде умира дете жертва

...
На всеки пет минути в света някъде умира дете жертва
Коментари Харесай

Домашното насилие над деца – престъпление и наказание

На всеки пет минути в света някъде умира дете жертва на принуждение. Формите и типовете принуждение. Как се завежда дело за домашно принуждение? Законът за отбрана от домашното принуждение и Законът за протекция на детето. Какво съставлява детският център за покровителство и поддръжка Зона ЗаКрила. Какво би трябвало да се направи, в случай че дете показа с вас, че е жертва на домашно принуждение?

Това разяснява адв. Елка Пороминска – ръководител на Асоциацията за дамите юристи, съветник на юридическо предаване на БНР " Законът и Темида ".

" Наскоро участвах в един доста забавен конгрес, проведен от 4 организации – България, Гърция и две от Италия – събрали се да отчетат настоящото състояние на насилието над деца и да сформират един справочник за метод на деяние, когато се откри такова принуждение. За страдание двугодишната пандемия води до повишаване на насилието с големи темпове, в това число и насилието над деца, което в доста от случаите е прикрито принуждение – то няма постоянно изява отвън фамилията, мъчно се открива и е плашещо. "

Съвременни трендове при насилието над деца в българското семейство

" Моите наблюдения са, че те излизат нескрито само и единствено когато детето е било очевидец на принуждение – когато сред родители или съжители, според Закона за отбрана от домашно принуждение, е проявено такова принуждение. Следва всички български фамилии да знаят, че, проявявайки принуждение един към различен в наличие на дете, това е така наречен " вторично принуждение ", само че то е задоволително мощно и блестящо, с цел да прежвява детето с месеци това, което е видяло. Това е планувано като форма на принуждение в Закона за отбрана от домашно принуждение. "

Осъзнаване на насилието над деца

" Домашното принуждение е по-специфичната форма, само че по принцип насилието над дете може да бъде осъществено на всички места отвън фамилната среда – в учебно заведение, в интернет пространството (една от най-перфидните и най-страшните форми напоследък). Това в действителност би трябвало да бъде грижа и на фамилията. "

Форми и типове насилието над деца

" Те са съответно посочени от Комитета по правата на детето в Общ коментар 13/2011. Той се отнася до правото на детето на независимост от всички форми на принуждение и там, по отношение на Конвенцията за права на детето, са посочени над 10 форми на такова принуждение. Душевно или прочувствено насилие; физическо принуждение – постоянно срещано и рядко може да се разграничи; телесни наказания; полово принуждение и полова употреба (тук влиза трафикът на деца); изтезания, нечовешко или унизително отношение или наказване – като форма на такова принуждение е самонараняване; зловредни практики; принуждение в средствата за всеобща информация – ние не знаем какво гледат нашите деца по малките екрани и интернет и други "

Как да се разбере, че едно дете е жертва на принуждение

" Обикновено децата се затварят в себе си или стартират да изпитват мощни усеща на паника, стават по-буйни или могат да избягат от у дома – доста са формите и нормално та са израз на тяхното изтощение и надълбоко пострадване. Родителите би трябвало да наблюдават какво се случва с децата им, да се извърнат най-много към съда и надлежно да започва процедурата за отбрана от домашно принуждение, според закона, който се одобри в България (в взаимозависимост от възрастта на детето). Съответно след направено искане съдът е задължен да издаде заповед за незабавна отбрана, която може включва няколко ограничения – най-важната от които е да бъде отхвърлен насилникът. "

Чуйте повече от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР