Активите на пенсионните фондове достигнаха близо 23 млрд. лв. Това

...
Активите на пенсионните фондове достигнаха близо 23 млрд. лв. Това
Коментари Харесай

Ръст на активите на пенсионните фондове

Активите на пенсионните фондове доближиха близо 23 милиарда лева Това сочат окончателните данни на Комисията за финансов контрол. Спрямо 2022 година те нарастват с 19%. Във втория и третия дирек на пенсионната система се обезпечават 5 милиона българи. Какво обаче значи за тях покачването в активите?

Ръстът на активите на пенсионните фондове е явен сигнал и за нарастване в натрупванията по самостоятелните партиди.

" Увеличават се разполагаемите пари на хората във втория дирек. Първо имаше не дребен интервал към пандемията, когато беше ниска доходността, дори негативна в някои фондове ", сподели Христина Христова, специалист, някогашен обществен министър.

" При постоянно внасяне на вноски и позитивна рентабилност парите по самостоятелните сметки нарастват ", изясни доцент Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра " Финанси " в УНСС.

Най-бързо нарастват активите във фондовете в така наречен втори дирек с растеж от 20% по отношение на сложната 2022 година, когато фондовете означиха спадове. Увеличение има и по третия дирек с близо 10 на 100.

Лицата, получаващи заплащания са над 20 000 души, пресмятат от Комисията за финансов контрол. Едва 2 600 от тях обаче взимат втора пенсия. Останалите получават разсрочени заплащания. Средният размер на втората пенсия е близо 230 лева, а сумата за разсрочено заплащане над 400 лева Данните демонстрират, че междинният размер на втората пенсия е повишен с 18 лева, а сумата по разсроченото заплащане с 64 лева Затова има причина, изясняват специалистите, и показват вероятни решение за по-голям растеж в доходността.

" Години наред бяха доста ниски заплатите и аз си припомням, когато започва втория дирек, изобщо нашата система МРЗ беше 67 лева в този момент е 900 лева Това е 15 пъти повече. Колко доста са се нараснали приходите, а какъв брой дълъг интервал 10-15 години, когато са внасяли дребни суми тези които са натрупвали на фона на сегашните стандарти на приходите на цените те са доста ниски ", добави Христина Христова.

" Възможността да се структурират разнообразни портфейли с друго равнище на риск би разрешила най-малко за тези които са по-млади да осъществят по-висока рентабилност в по-дългосрочен интервал от време. Другият фактор е вноската - тя е 5% имаше хрумвания да бъде увеличена до 7% само че беше изоставена ", акцентира доцент Жеко Милев.

Другият фактор е размерът на вноската, само че концепцията тя да бъде увеличена от 5 на 7% бе изоставена. Административните разноски за ръководство също би трябвало да се преразгледат, показват специалистите, с цел да се отстрани повтаряне на скъпи такси.

Автор: Светозар Костадинов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР