На всеки 33 години големите празници на трите големи религии

...
На всеки 33 години големите празници на трите големи религии
Коментари Харесай

Веднъж на 33 години: Великден, Пасха, Рамадан - три религии празнуват едновременно

На всеки 33 години огромните празници на трите огромни религии се падат едновременно. 2022-а е от забележителните години, в които католическият Великден, мюсюлманският Рамадан и еврейската Пасха съответстват, написа Deutsche Welle.

В неделя западните християни честват Великден - Възкресение Христово. За евреите е времето на Пасхата, която припомня за излизането на израилтяните от Египет и за края на тяхното иго. По същото време за мюсюлманите тече Рамаданът, който стартира на втори април и ще приключи на втори май.

Съвпадението с Рамадана не се случва толкоз постоянно, само че еврейската Пасха и Великденът на западните църкви постоянно се падат календарно близо един до различен. Нерядко са и на една и съща дата. През тази година Пасха стартира на 16 април, а западно-християнската Страстна седмица, почнала на десети април, доближава своята кулминационна точка от Велики четвъртък вечерта на 14-и април до сутринта на великденската неделя.

Йерусалим чества
В Йерусалим човек може да усети по какъв начин и трите религии " чакат с неспокойствие тези дни ", споделя пред Дъждовни води немският бенедиктински духовник Никодемус Шнабел. " Градът безусловно гъмжи от поклонници, като че ли има потребност да наваксаме след ковид, да честваме още веднъж на открито и да се съберем за празниците ", показва той. Шнабел от години живее в покрайнините на Стария град на Йерусалим.

Християните минават в молитвено шествие през Стария град в няколко следващи дни. В петък сутринта мюсюлманите отиват на молитва в джамията на Храмовия рид. В същите дни доста евреи се молят при Стената на рева.

Православният Великден
Но и след този натоварен уикенд великденските празненства няма да приключат. В православните църкви гибелта и възкресението на Исус се почитат през идната седмица.

Причината е, че през 1582-а година източните християни, водени от папа Григорий XIII, вършат календарна промяна, с която утвърждават така наречен Григориански календар.

През 2022-а година българската, гръцката, съветската и останалите източноправославни църкви честват Великден седмица след западните християни. В Германия украиноговорящите общности се приготвят за съществено скупчване на хора по време на тазгодишния празник. Очаква се да участват доста хора, избягали от войната, която стартира на 24 февруари.

Източник: Deutsche Welle
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР