На централната улица в красивото планинско село своите умения показаха

...
На централната улица в красивото планинско село своите умения показаха
Коментари Харесай

​Стари занаяти показаха майстори на фолклорен фестивал в Ковачевица

На централната улица в красивото планинско село своите умения демонстрираха грънчари, ковачи и обущари. Ковачевица е известна с достоверния си тип, а доста художници отиват там, с цел да рисуват на пленери.

Ковачевица, Гърмен

Как желязото се кове до момента в който е горещо в Ковачевица на всички любопитни показваше занаятчия Асен от Гоце Делчев.
Асен Тишовски, занаятчия: Не е значимото да си бърз, или не, а да знаеш по какъв начин да го работиш... Бързо изстива, до момента в който е горещо се чука, изстине ли не може повече.... Малко хора останахме, съвсем изчезваме, обаче ние не можем да оставим нещата най-малко до момента в който сме живи и здрави ще работим.
Занаят сподели и Марио.

Грънчарят даваше първи инструкции най-вече на деца. Разказа ни, че те схващат по-бързо какво да вършат с глината и машината, която я върти.

Марио Ангелов, грънчар: Гърненцата възприятието от вътрешната страна когато оформям коремчето или дъното на гърнето те усещат сред пръстите и с деца е по-лесно тъй като те са доверчиви. Като кажа опуснете си ръцете и се доверете те се доверяват и с техните ръце в действителност излиза съда с помощта на техните ръце.
Изделията от кожа Драган Мирев донесе подготвени. От десетки години майстор, той изясни, че работата с този тип материал изисква доста централизация и старания, по тази причина с кожа се работи на усамотено място.
Драган Мирев: Просто непокорен материал, това е цялата работа. Много ти лишава от силата. Нищо друго, което съм правил, в случай че щете плоча като сме рили не ме изморява по този начин както работата с кожата. На работа се усещам безусловно изцеден.
Фестивалът в Ковачевица се организира за втора поредна година. Участие в него взеха доста фолклорни групи, формирани най-вече от деца.
Кирил Джуглев кмет, на Ковачевица: Да гледате някой да щрака на телефона, някое от децата? Няма! Значи, лишава им от вниманието значи им е забавно. Богдан Паташев, уредник: Идеята на фестивала въобще тъкмо се роди от това да използваме селото което се е съхранило в историята освен да му се радваме, а да го използваме събирайки хора със отношение към предишното ни.
Гостите в Ковачевица се любуваха и на неповторимата архитектура на селото, непокътната епохи наред. Ковачевица притегля туристи и с неповторимата си кухня, в която се употребяват единствено същински еко артикули.
  Втори фолклорен фестивал Втори фолклорен фестивал "Минало в бъдещето” в село Ковачевица
В живописното гърменско село Ковачевица за повторно се организира детският фолклорен празник „ Минало в бъдещето”. Детски и юношески танцови сформира от...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР