На този ден през 1879 г. американският изобретател и бизнесмен

...
На този ден през 1879 г. американският изобретател и бизнесмен
Коментари Харесай

На този ден: Томас Едисон демонстрира електрическа лампа

На този ден през 1879 година американският откривател и предприемач Томас Едисон показва за първи път основаното от него устройство с историческа стойност в науката - електрическата лампа. С това откритие Едисон се подрежда измежду първите изобретатели, приложили правилата на проведено научно проучване.

Преди Едисон няколко сходни плана създават други изобретатели, измежду които са Джоузеф Суон и Хенри Удуърд, само че техните опити се оказват неудачни, тъй като лампите имат къс живот. Едисон взема присъщите им черти и дава на своите чиновници задачата да произведат лампа, която да трае по-дълго, употребявайки нажежаема жичка.

Колкото необикновено и да звучи, в ученическите си години Едисон постоянно е заплеснат и формалното му обучение продължава едвам три месеца. След това неговото образование поема майка му. Освен това, в ранна възраст бъдещият откривател получава увреждане на слуха. Възходът му стартира от улична търговия - продава зеленчуци, бонбони и вестници във влаковете, тъй като фамилията живее мъчно.

Така обаче се слага началото на бизнеса - Едисон основава 14 компании, измежду които General Electric, най-голямата обществена компания в света през 2009 година работи с телеграф. Преди това работи като чиновник на телеграф и в бюрото на телеграфната организация Асошиейтед Прес, като в това време доста чете и опитва.

Проявява огромен интерес към електрическата телеграфия, като доста от изобретенията му са откупувани от телеграфните компании. Сред тях са автоматизираният телеграф и други усъвършенствани телеграфни апарати. Създава мултиплексорен телеграфен уред и с получените за него 10 хиляди $ основава една от първите проучвателен лаборатории, профилирани в инженерни разработки.

Едисон и неговата лаборатория стават известни с изобретяването на фонографа през 1877 година, а 10 години по-късно той създава въгленовия микрофон, който се употребява всеобщо в телефоните до 80-те години на 20. век.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР