На тържествена церемония бе издигнат националния флаг и пред Паметника

...
На тържествена церемония бе издигнат националния флаг и пред Паметника
Коментари Харесай

Йотова: Нека да не се опитваме да променяме собствената си история

На тържествена гала бе повдигнат националния байрак и пред Паметника на Незнайния боец в столицата по случай 140 години от Освобождението на България, предава БГНЕС.

Церемонията, с присъединяване на гвардейците, следиха и стотици жители и посетители на столицата. В тържественото събитие присъединяване взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, както и началникът на защитата Андрей Боцев. Сред присъстващите публични лица бяха още министърът на правораздаването Цецка Цачева, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, Симеон Сакскобургготски, главниян мюфтия, депутати и посланици.

„ На българите на 3 март им поисквам освен да бъдат горди, че са българи, само че и да не не помнят какво честваме на 3 март. На 3 март е подписан Санстефанският контракт, съгласно който огромна част от българските земи и българската нация се намират в една страна. След което Берлинският конгрес раздра България - това бяха егоистичните ползи на тогавашните велики сили. Нека да не забравяме едно - че на първо място би трябвало да е български интерес, на първо място ние би трябвало да разчитаме на себе си като българи, на личните си сили, на личния си разсъдък, на личното си усърдие, а не да чакаме някой различен да ни прави работата ", разгласи в речта си вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

„ Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития, и да променяме личната си история. Нека да не пренаписваме личната си съвест и безплодно да спорим кой ден е по-велик - 3 март, Съединението или Независимостта ", разгласи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя бе безапелационна, че всички те са свещени дати в българската история, тъй като от тези дати стартира огромната борба за независимост и единство на българския народ, единство, което, съгласно нея, през днешния ден доста ни липсва.

„ Трети март е освен началото на Третата българска страна. 3 март е и ден за реверанс пред българската история, реверанс пред един популярен народ и пред една велика Родина-България. За кой ли път ще си спомним и ще препрочетем възванието-манифест на император Александър II, който разсъни православната и славянска воля, с цел да освободи един пленен народ. Днес тъкмо е времето, с цел да кажем - какъв брой ли би трябвало да обичаш жанр и татковина, с цел да участваш в една война. Днес е времето, с цел да се обърнем към всички тези, които желаят да внушават други неща, които споделят, че България безплатно е получила свободата си ", съобщи Илияна Йотова.

Тя бе безапелационна, че тъкмо пред Паметника на българския опълченец, е мястото да им кажем - „ недейте да петните паметта на тези, които оставиха костите си на Шипка, на Шейново, на Стара Загора и Орлово гнездо ".

„ Все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на тези, които споделят, че опълченците били дребен отряд, че някакви велики сили са разпределяли съдбините. Да, по този начин е. Но, тази независимост не идва от 1877-1878 година Нека да си спомним за духовната мощност на българското Възраждане, въпреки и закъсняло то напомни великата история на българския народ. Събитията от тази история изковаха българските полезности, които пазим и до през днешния ден ", сподели Йотова. „ Нека да си спомним духовната мощност на Православната черква, която резервира книжовност, език, и която ни научи на нещо още по-важно, че с цел да имаш самостоятелност, би трябвало да се бориш за нея, и, че суверенитет, е свята дума. Нека да си спомним славните априлски дни, окървавеното ни Отечество и една неописуема жадност за независимост, която накара цяла Европа и славянските нации да погледнат в тези земи, и да видят един пленен и опетнен народ, който чакаше своята независимост ", добави вицепрезидентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР