На срещата на външните министри от Евросъюза в Букурещ, европейският

...
На срещата на външните министри от Евросъюза в Букурещ, европейският
Коментари Харесай

ЕС и латински държави ще съдействат за решаване на кризата във Венецуела

На срещата на външните министри от Евросъюза в Букурещ, европейският посланик номер 1 Федерика Могерини анонсира основаването на интернационална контактна група от европейски и латиноамерикански страни, която да подкрепи мирното разрешаване на политическата рецесия във Венецуела в границите на 90 дни. Отношенията ЕС-Китай също бяха акцент в днешните диалози.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Andreea Alexandru
След вчерашната резолюция на Европарламента за признание на Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела, европейските външни министри тук в Букурещ подчертаха, че най-важната цел на контактната група ще бъде да се обезпечи опция за провеждането на нови избори без посредничеството на държавното управление на Николас Мадуро.
Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз за сигурността и външната политика: На жителите на Венецуела би трябвало да бъди дадена опция да се показват свободно и демократично. Не става въпрос за ходатайство или за основаване на форми на разговор. Виждали сме такива процеси преди, които целят печелене на време. Целта на контактната група е да съпроводим страната по един кротичък метод към свободни и демократични избори.
Федерика Могерини обаче призна, че макар напъните на интернационалната общественост, не е оптимист.
 Европейски Съюз ще взе участие в контактна група за Венецуела Европейски Съюз ще взе участие в контактна група за Венецуела
Контактна група от европейски и латиноамерикански страни ще подкрепи мирното разрешаване на политическата рецесия във Венецуела в границите на 90 дни....

Българският външен министър акцентира, че тази контактна група би трябвало да подкрепи и за разрешаването на извънредно тежката филантропична конюнктура във Венецуела.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Липса на най-обикновени за нас хранителни артикули, само че и най-обикновени медикаменти от всевъзможен тип, с над 1 млн. % инфлация за една година и доста значимо е венецуелският народ да избере кой да го ръководи, а това би трябвало да стане посредством демократични избори за президент.
В полемиките по другата значима тематика през днешния ден - развиването на връзките ЕС-Китай, участваха и първите дипломати на страните кандидатки за участие. Всички те се сплотиха към това да има обща координирана политика и ясни правила в комерсиалните връзки с Китай.
Екатерина Захариева: И в това време да настояваме за еднакъв достъп на европейските, в частност на българските до техния пазар.
Румънският външен министър сподели през днешния ден, че Румъния се учи от българското председателство изключително по тематиката Западни Балкани. А на двустранна среща с Екатерина Захариева, македонският първи посланик благодари, че българският министър председател и държавното управление ни са дали първия тропот на цялата поддръжка, която Македония получава за евроатлантическото си бъдеще!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР