На среща с медиите във вторник министърът на културата проф.

...
На среща с медиите във вторник министърът на културата проф.
Коментари Харесай

Проф. Минеков представи новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство

На среща с медиите във вторник министърът на културата проф. Велислав Минеков показа новия шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). Успешният проектант и управител Петър Петров оглави Института след спечелeн конкурс.
„ НИНКН ще отговори на упованията на обществеността ", съобщи арх. Петров и заключи главните измежду тях - прекратяване на забавянето на преписките по координиране, както и вземането на съответни ограничения, свързани с запазване на културното завещание. По думите му Закона за културното завещание има „ належаща, крещяща потребност от промени, тъй като без тях горепосоченото е невероятно. В момента имаме неприложими процедури, разказани в този закон ". Арх. Петров се ангажира и с дигитализацията и актуализацията на статути и режими на запазване на недвижимите културни полезности от НИНКН.
Министър Минеков разгласи също, че обещаната от него опция за свободен експорт на авторски творби в чужбина към този момент е реалност. „ Писмото ми до Агенция „ Митници " е подписано. Честито на българските художници! ", съобщи той. Износът ще става посредством попълване на декларация от страна на създателите на творбите, която ще бъде качена на уеб страницата на МК.
Проф. Минеков показа още, че Министерството на културата е било „ обрано докрай още при започване на месец май ". „ Всичко е било разходено безобразно, а всеки ден идват планове, стремежи за фестивали и културни събития, на които сега не ни е допустимо да помогнем ", съобщи служебният министър. Той сподели още, че се води разговор с разнообразни министерства, общини и институции за обезпечаването на по-висок бюджет на МК. „ Всички подопечни на Министерството по някакъв метод са привикнали с мизерията. Нека всички тези, живели в тишина, да стартират да приказват мощно ", прикани проф. Минеков. Той съобщи, че и след това, в качеството си на жител, ще следи и упорства идващият министър да продължи контрола и осъществяването на започнатото от него и екипа му.
Велислав Минеков подсети на медиите, че на 30 юни изтича законовият период, в който би трябвало да подадат своите заявления в МК. Той прикани политическите партии, сключващи контракти за предизборна реклама, да не го вършат с медии, които не участват в обществения указател на Министерството на културата. А във ведомството ще бъде основана работна група, която да огледа освен разпоредбите за подаването на заявления, само че и за намирането на най-подходящото решение, което да подсигури добра осведоменост на обществото по отношение на медийните притежатели и тяхното финансиране.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР