На снимката: Доналд ТръмпМинистерството на правосъдието на САЩ заяви, че

...
На снимката: Доналд ТръмпМинистерството на правосъдието на САЩ заяви, че
Коментари Харесай

В резиденцията на Тръмп вероятно са били скрити документи, за да се възпрепятства разследването срещу него

На фотографията: Доналд Тръмп
Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че разполага с доказателства, че класифицирани документи са били съзнателно укрити от ФБР, когато то се е пробвало да ги получи през юни от имението на някогашния президент Доналд Тръмп във Флорида, което провокира невижданото претършуване на дома му, съобщи „ Ройтерс “. Някои документи, конфискувани от резиденцията на някогашния американски президент Доналд Тръмп във Флорида, евентуално са били скрити, с цел да бъде възпрепятствано следствието против него.

В досие от 54 страници прокурорите излагат своите доказателства за възпрепятстване на правораздаването, като за първи път обществено настояват, че и двамата помощници на Тръмп са удостоверили погрешно през юни, че някогашният президент е върнал всички държавни документи, които е съхранявал в дома си, откакто е напуснал Белия дом през януари 2021 година

Адвокатите на Тръмп „ категорично са забранили на държавните чиновници да отварят или да гледат в която и да е от кутиите “ в помещението за предпазване, когато сътрудниците на ФБР за първи път са пътували до неговия курорт Мар-а-Лаго в Палм Бийч през юни, с цел да приберат документите.

„ Правителството също по този начин има доказателства, че държавните документи евентуално са били укрити и изнесени от стаята за предпазване и че евентуално са били положени старания да се попречва следствието на държавното управление “, се споделя още.

В редактирана клетвена декларация, залегнала в основата на претърсването, оповестена обществено от министерството предходната седмица, неидентифициран сътрудник на ФБР съобщи, че организацията е прегледала и идентифицирала 184 документа, „ носещи обозначения за подредба “, откакто през януари Тръмп върна 15 кутии с държавни документи, изискани от Националния списък на Съединени американски щати.

След като Националният списък разкрил класифицираните материали, някои от които се отнасяли до събирането на разследваща информация и секрети човешки източници, той предал въпроса на ФБР.

Във вторник Министерството на правораздаването съобщи, че неведнъж се е опитвало да получи назад всички документи. В последна сметка обаче има доказателства, които сочат, че в Мар-а-лаго са останали още материали, които са били скрити от проверяващите.

Впоследствие по време на претърсването си на 8 август ФБР изнесе още 33 кутии и други предмети, някои от които бяха обозначени като „ строго секретни “ – равнище на подредба, непокътнато за най-строго защитаваните секрети на страната.

Защитата на Тръмп за аргументите, заради които е задържал материалите, се е променяла и той не е предложил причина, заради която не е върнал всички документи.

Преди това той твърдеше, че е разсекретил всички документи, като изтъкваше необятните пълномощия на президента за разсекретяване.

В подадената във вторник от държавното управление декларация обаче това се отхвърля.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР