На следващи евентуално предсрочни избори ще се гласува изцяло с

...
На следващи евентуално предсрочни избори ще се гласува изцяло с
Коментари Харесай

Депутат на Киро с шокиращо признание: На следващи избори ще се гласува изцяло с хартиени бюлетини

На последващи вероятно предварителни избори ще се гласоподава напълно с хартиени бюлетини, тъй като Българска народна банка няма никаква подготвеност да обезпечи профилираната хартия, която гласоподаваха депутатите в Изборния кодекс.

Това стана ясно от коментара на народния представител от „ Продължаваме промяната “ Стою Стоев, член на правната комисия, представен от News.bg. Ние предложихме чуване на ЦИК за да разберем, в случай че се одобряват в този тип изборните правила, по какъв метод ще гласуваме на едни вероятно предварителни избори, акцентира той. От ЦИК не е върнат отговор, разясни депутатът.

Другата институция, ангажирана с изборния развой Българска народна банка обаче е изпратила отговор на националните избраници. Oт печатницата към Българска народна банка показват в отговор, че институцията до този миг даже не е осведомена за условията за хартия, а при най-хубаво стичане на събитията ще са нужни не по-малко от две седмици за приемане на оферта. След това периодите за произвеждане варират сред 4 и 8 месеца. Освен това се предизвестява и че печатницата на Българска народна банка не разполага с съоръжение за разсичане на дребни ролки, по тази причина и при доставка ще бъде употребен подизпълнител.

Българска народна банка няма никаква подготвеност да обезпечи профилираната хартия за машинния избор, съобщи още Стоев. Аз си мисля, че в случай че има скорошни предварителни избори, е допустимо ЦИК да реши да не организира машинно гласоподаване, допусна той. Според него изцяло е евентуално идващият избор да е напълно книжен. „ Аз считам, че това е била и първичната концепция – косвено, прикрито да се одобри гласоподаване единствено с хартиени бюлетини, посочи националният представител. За локалните избори е допустимо да се обезпечи хартията, само че за едни по-скорошни и предварителни избори няма да има машинен избор, по мнението му.

Попитан за какво ЦИК са отказали да бъдат изслушани от депутатите, Стою Стоев отговори: „ ЦИК е политически орган и не желае да дава отговори, тъй като това ще повлияе на политическото болшинство, което има превес в ЦИК “. В същото време три от новите партии нямат свои представители в изборната администрация.

Припомняме, през вчерашния ден Народното събрание преодоля ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс, което значи и че на идващите избори ще се гласоподава смесено – с опция всеки гласоподавател на избира сред машина и хартиена бюлетина. Влизат в действие и нови условия за машинното гласоподаване, макар че разписката от машината няма да е част от протокола на комисията и подадените гласове ще се броят единствено ръчно.

От въпросното писмо от Печатницата на Българска народна банка излиза наяве, че към дата 12 декември институцията не е осведомена въобще за новите условия към хартията за машинно гласоподаване и с цел да отговорят както на въпросите, по този начин и на условията за идващите избори, би трябвало да бъдат осведомени за типа на хартията, метода на печатане от машинния принтер, изискуеми параметри според спецификацията на машините за гласоподаване: грамаж на хартията, широчина на ролката, оптималната дължина на ролката. Ѕ, диаметър на шпулата, както и за нужното количество ролки при осъществяване на избори.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР