На Северното Черноморие и тази година Агенцията по рибарство и

...
На Северното Черноморие и тази година Агенцията по рибарство и
Коментари Харесай

Започват проверки за незаконен улов на миди по Черноморието

На Северното Черноморие и тази година Агенцията по риболовство и аквакултури потегля на лов за нерегламентиран улов на миди. Любителите имат право на ден да ловят единствено до 3 кг черна мида. Ще бъдат преследвани бракониерите, които си разрешават рандеман на огромни количества без нужната документи, оповестява.

Вече повече от 10 години Ярослав Бойчев и неговите сътрудници ловят миди в Черно море. „ Не се забогатява по тоя метод на вадене на миди или на риба. С 4-метрова лодка няма по какъв начин да забогатеем и да натрупаме някакво положение. Така че тъкмо за прехраната работим ”, споделя рибарят.

Въпреки че не се забогатява, и за този бизнес се изискват редица разрешителни, припомнят от Агенцията по риболовство и аквакултури.

„ Лицето първо би трябвало да е правоспособно по Закона за рибарството. Второ – би трябвало да има рибарски транспортен съд, вписан в регистъра на риболовните кораби, воден от ИАРА и надлежно да му бъде издадено уверение за право на осъществяване на икономически лов на риба в Черно море за дадената календарна година ”, припомня Антоанета Иванова, шеф бранш “Рибарство и надзор ” в ИАРА – Варна.

За последните два месеца в бранш „ Рибарство и надзор ” – Варна има формирани 6 акта за рандеман на черна морска мида, като една част са в зона на деяние на пристанищата. Сред санкционираните са и Ярослав и неговите сътрудници. Те обаче настояват, че са изрядни и имат всички разрешителни.

И до момента в който глобите за феновете, които са хванали над 3 кг, варират сред 50 и 200 лева, то за по-сериозните количества са планувани солени санкции. „ При осъществяването на икономически лов на риба без уверение за право на осъществяване на икономически лов на риба глобата е от 1500 до 3000 лева за физическите лица и от 2000 до 4000 при юридическите лица ”, припомня Иванова.

Рибарите от „ Аспарухово ” имат тяхно пояснение за парадоксалната обстановка. „ Досега не са ме глобявали с тези документи, които имам. Сега наподобява има нови началници и някои хора четат закона по друг метод или сред редовете. Искат да изядат хляба на ей такива дребни хора като нас ”, споделя Ярослав Бойчев.

От Агенцията са безапелационни, че нарушаване има и те не са санкционирани без причина. „ Най-често тези нарушавания са в зона на деяние на пристанище. Т.е. има заповед на министъра. За интервала от 2022 година до 2024 година има възбрана за осъществяването на икономически лов на риба в акваторията на пристанище с раздалеченост до една морска миля, като се изключи даляните на профилираните уреди, за които има издадена заповед от изпълнителния шеф ”, показва началникът на бранш “Рибарство и надзор ” ИАРА – Варна.

Солените санкции се оказват непостижими за ловците на миди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР