На сайта www.bgtoll.bg шофьорите и собствениците на моторни превозни средства могат да

...
На сайта www.bgtoll.bg шофьорите и
собствениците на моторни превозни
средства могат да
Коментари Харесай

Имате ли нарушения и съставени електронни фишове за неплатени пътни такси?

На уеб страницата www.bgtoll.bg водачите и собствениците на моторни превозни средства могат да ревизират имат ли електронни фишове за неплатени пътни такси – е-винетка или тол. Това става чрез бутона „ Проверка за нарушавания “, а системата дава информация за съставени електронни фишове, актове за установяване на административно нарушение и информация за платени компенсаторни такси.

При прекосяване през камерите на тол системата на автомобил без платена пътна такса нарушаването се снима от камерите на електронната системата за пътно таксуване. До 23:59 ч. в деня на установяването му чиновници в Центъра за верификация на нарушаванията сверяват постъпилите данни, с цел да се изключи възможността за неточно издадени електронни фишове. Проверява се дали категорията на транспортното средство и неговият регистрационен номер са правилно разпознати от системата, след което нарушаването се записва и към този момент е видимо за инспекция в системата.

Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на притежателя на превозното средство или ЕИК, в случай че автомобилът е регистриран посредством юридическо лице. Проверка е допустима и по номера на връчения електронен фиш като се посочи ЕГН или ЕИК на притежателя.

При открито нарушаване системата показва датата и часа на осъществяването му, регистрационния номер на превозното средство, както и цената на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, с цел да не бъде глобен с по-голяма санкция. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушаването.

Статусът на нарушаването може да бъде „ постъпило “, когато данните са въведени в електронната системата; „ в развой на обработка “ за електронен фиш; „ връчен електронен фиш “ и „ платена компенсаторна такса “.

При придвижване по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при неверно декларирани данни за ППС, на нарушителите се дава опция да платят обезщетителна такса в 14-дневен срок от установяването на нарушаването. По този метод притежателят или шофьорът на транспортното средство, с което е извършено нарушаването се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират от контролния орган Агенция „ Пътна инфраструктура “, чрез електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на лидера, или на пътя сега на определяне на нарушението от профилираните екипи на Научно-техническо управление.

Електронният фиш е документ за наложена глоба за придвижване по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено посредством стационарните контролни рамки. Той се издава на притежателя на превозното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен период след приемане на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят обезщетителна такса, за да избегнат по-висока глоба и прекратяване на административно-наказателна процедура.

Размерът на обезщетителните такси в зависимост от вида на превозното средство е:

Лек автомобил до 3,5 т - 70 лева
Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т- 150 лева
Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси - 450 лева
Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси - 750 лева
ППС за транспорт на пасажери с повече от 8 места до и над 12 т - 150 лева

Ако не платят обезщетителна такса, на нарушителите се постанова акт за установяване на административно нарушение и санкция от 300 лв. за леките автомобили и от 750 лева до 3000 лева при тежкотоварни транспортни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се заплати и по банков път, като в платежното нареждане се показва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол ръководство за отчитане на заплащания по банков път на санкции е IBAN: BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР