На сайта си община Бургас съобщава, че във връзка с

...
На сайта си община Бургас съобщава, че във връзка с
Коментари Харесай

Затвор за делфини и тюлени в Бургас?

На уеб страницата си община Бургас оповестява, че по отношение на условията на Закона за запазване на околната среда и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на влияние върху околната среда, афишира капиталово предложение:„ Изменение на Подробен организационен проект - План за регулация и застрояване /ПУП - ПРЗ/ за УПИ II, кв.1 по проекта на Зона Изток - Парк " Езеро ",  гр. Бургас, представляващ ПИ 07079.622.137 по КК на гр. Бургас и създаване на Крайморски комплекс - фамилен парк за забавление със зона за водни атракции с делфинариум, център за обитаване на скотски типове и ботаническа градина ".
Съобщението е от 12 февруари тази година. С протокол от 29 април 2020 РИОСВ-Бургас дава публичен достъп до постъпилото съобщение за капиталово предложение.
Фондация „ Последната клетка “, чиято благородна цел от години е да понижи страданието, което се предизвиква от хора на животни, излезе със мнение по случая, изпратено до Министъра на околната среда и водите, Община Бургас и РИОС - Бургас. В него се споделя:
„ В природата, морските бозайници населяват територия от стотици километри, плуват по стотици километри дневно и се гмуркат до 300 метра дълбочина. Най-големият басейн в делфинариум на света е огромен колкото почти 0,0001% от най-малкия натурален хабитат на делфини в природата. Китоподобните са интелигентни и обществени животни, живеещи в групи, в които са мощно подвластни един от различен и всеки има значима роля. Отношенията им са сложни и при делфините всеки избира дали да остане със фамилията си цялостен живот или да си тръгне, откакто порасне. В плен, те нямат тази опция, и рутинно са отделени от околните си и принудени да живеят дружно с непознати. Затварянето в тясно пространство е източник на непрекъснат стрес и постоянно предизвиква напрежение и експанзия сред животните. Често се стига до обстановки, в които дадени човеци биват постоянно тормозени от други, без опцията да избягат, както биха създали в природата. Силният стрес води до стереотипното държание, постоянно срещано измежду китоподобните в плен, което от време на време ескалира в самонараняване и опити за самоубийство (има подобен образец във варненския делфинариум). Обикновено се постанова тези животни да се медикаментират постоянно с антидепресанти, с цел да не престават да действат, точно заради невъзможността да се пресъздадат нужните условия за тези тях и да се задоволят биологичните условия на типовете им в плен. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да показва обикновено за типа си държание, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.
В доста страни по света делфинариумите са неразрешени от години. У нас освен не се закрива този във Варна, само че и се възнамерява построяването на още един в Бургас.
(Тук може да прочетете цялостния текст на мнението, а тук e петицията с митинг против капиталовото предложение. )
Община Бургас е внесла капиталово предложение за комплекс от делфинариум и тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични и фермерски животни. Съоръженията, които са планувани за морските бозайници, са извънредно несъответствуващи, не дават отговор на потребностите на животните и са в несъгласие освен с моралните човешки полезности, само че и с редица настоящи закони и наставления за отбрана на животните.
Предложението включва уреди за дресировка и представления с типове животни, които са неразрешени за потребление в представления. Също по този начин планува държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 м до 4,5 м навън, само че не се планува отбрана от слънцето за тях. Известно е, че в сходни уреди по целия свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, от време на време водещи до гибел. Такива случаи са документирани включително в делфинариумите във Флорида (12 м дълбочина) и Антиб, Франция (10 м дълбочина) – където слънцето пече по-слабо, в сравнение с Българското Черноморие.
Би било позорно и трагично това предложение да бъде утвърдено и откровено се надяваме институции, виновни за това да не дадат зелен светофар на следващото безумство. На фона на възходящото отвращение на обществото, възходящото отменяне на използването на чувствителни животни за развлечение и световната наклонност за закриване(а не разкриване на нови) делфинариуми, това е неприемливо. 
Между делфинариумите и хуманните човешки полезности има неразрешимо несъгласие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да показва обикновено за типа си държание, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.„ Настояваме да не бъде позволена следващата подигравка с животните в България! "
В „ Последната клетка " имат вяра, че осъзнаването на казуса води до търсене и намиране на решения и хуманни практики във всички области, където се предизвиква страдалчество на живи същества. „ Убедени сме, че за тази цел е нужна еволюция в метода, по който възприемаме животните, и желаеме да допринесем за тази еволюция. "
Чрез акции, следствия, интензивност, административни начинания и просветителни акции, „ Последната Клетка " се пробва са покаже същинското лице на животновъдните промишлености, „ тъй като знаем, че е освен допустимо, само че и извънредно неотложно индивидът да стартира да съжителства с живата природа без употреба и принуждение ".
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР