На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна

...
На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна
Коментари Харесай

Каква история от Варна! Съд, подкупен митничар и домашна ракия

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден митническият контрольор Ст.Ст. Той изискал и получил рушвет в размер на 400 лв. посредством изнудване, като злоупотребил със служебното си състояние – закононарушение по член 302, т. 2, писмен знак " а “, по отношение на член 301, алинея 1 от Наказателен кодекс.

В началото на март 2017 година митническият чиновник отишъл в търговски обект. Поискал да купи домашна ракия, защото му предстояло да прави женитба. Продавачът му обяснил, че в обекта не продават наливен алкохол, само че заречен да попита и в случай че някой продава, да му се обади. 

След визитата на подсъдимия търговецът се обадил на дядо си, който варял всяка година домашна ракия за персонална приложимост. Възрастният мъж се съгласил да продаде част от нея, защото му трябвали пари за дърва за огрев. Внукът се обадил на Ст.Ст., като обяснил какъв брой ще му коства ракията, както и транспортните разноски от Горен чифлик до Варна. Търговецът натоварил ракията в багажника на колата си и я доставил във Варна.

Митническият контрольор, който работел в мобилните групи, уведомил сътрудника си, че на 10 март към 9 часа е уговорил закупуването на наливен алкохол. Това означавало, че ще извършат инспекция за нерегламентирана продажба. Уведомена била и ръководителката на мобилните групи в митницата.

На 10 март подсъдимият Ст.Ст. и сътрудника му отишли в магазина със длъжностен автомобил на митница Варна. Обявили, че идват да вземат ракията. Търговецът ги отвел до колата си, взел една от шестте туби с ракия, внесъл я в магазина и отсипал от течността, с цел да опита кандидат-купувачът. Подсъдимият оставил 2 банкноти по 10 лв. за реализиране на контролна покупка.  Едва тогава митническият контрольор и сътрудника му се показали.

След това подсъдимият декларирал на търговеца, че би трябвало да ги придружи до постройката на митница Варна. Междувременно сътрудника на Ст.Ст. получил обезпокоително позвъняване и си тръгнал със служебния автомобил. Останали уединено, подсъдимият декларирал, че би трябвало " да си подготви едни 300 – 400 лв. “. С колата му двамата тръгнали към митницата. Ст.Ст. още веднъж попитал какво му е приготвил. След като не схванал намека на митничаря, за меродавност той извадил портфейла си и показал вътрешността му.

Търговецът декларирал, че разполага единствено със 160 лв.. Тогава митническият контрольор го предиздвикал да спре и да изтегли още 240 лв. от банкомат.

Подкупът е получен посредством изнудване чрез корист със служебно състояние, защото подсъдимият декларирал, че в случай че не получи желаната сума, ще сформира акт за административно нарушаване, в който ще установи нелегално държане и предложение на акцизна стока – етилов алкохол.

Предстои делото против митническия контрольор да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР