На плаж Корал не може да се строи нищо, дори

...
На плаж Корал не може да се строи нищо, дори
Коментари Харесай

Председателят на ВАС: Има строителна забрана за плаж Корал от 2018 г.

На плаж Корал не може да се строи нищо, даже и да има разрешителни. Причината е, че има настояща възбрана за осъществяване на строителни и монтажни работи, наложена през 2014 година със заповед на министъра на околната среда и водите. Заповедта е обжалвана във Върховен административен съд от вложители, притежатели на имоти в региона на плаж Корал. Със свое решение № 2428 (адм. дело 14761/2017) от 26 февруари м.г. Върховен административен съд дефинитивно удостоверява строителната възбрана. Това заяви ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред БТВ.

Строителната възбрана е въведена, с цел да се приведат капиталовите планове в сходство със в този момент настоящите условия на Закона за биологичното многообразие и Закона за запазване на околната среда. Разрешителните за строителство в региона на Корал са били издадени през 2006-2007 година, когато са работили други закони. Сега е належащо да бъдат преминати съответните съгласувателни процедури.

Междувременно РДНСК – Бургас е поискала да обявим разрешителните за оскъдни. Това е допустимо обаче единствено, в случай че са позволени груби нарушавания. Например, в случай че е трябвало да ги издаде основният проектант на Царево, а разрешителните са издадени от основния проектант на София. Другото изискване за незначителност е, в случай че се откри, че те изобщо не е трябвало да бъде издадени, да вземем за пример, в случай че тази територия е била предпазена, какъвто не е въпросният случай с Корал, изясни арбитър Чолаков.

Държавата късно стартира да мисли за дюните. В момента всяка една дюна е изключителна държавна благосъстоятелност, и в случай че попада в парцел, страната би трябвало да предприеме процедура за отчуждаването на тази благосъстоятелност, разяснява още арбитър Чолаков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР