На Пентагона са останали 5,2 млрд. долара за помощ на

...
На Пентагона са останали 5,2 млрд. долара за помощ на
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Хазната е празна – Пентагона има само 5,2 милиарда долара за помощ на Украйна

На Пентагона са останали 5,2 милиарда $ за помощ на Украйна, написа WSJ. При сегашните разноски средствата ще стигнат за шест месеца. Отбелязва се, че доставките на оръжие няма да бъдат спрени в близко бъдеще, само че това може да повлияе на планирането на настоящите интервенции.

В хазната на американските военни са останали малко над 5 милиарда $ за даване на оръжия и друга помощ за сигурността на Украйна, откакто Конгресът одобри подкрепяща държавното управление резолюция, която не включва увеличено финансиране за военна поддръжка за Киев, споделиха представители на Пентагона.

Това ще бъде задоволително единствено за към шест месеца доставки на оръжия, в случай че Съединени американски щати продължат да изпращат оръжия на Украйна със същата скорост, както от началото на март. Това е към 12% от общо 43,9 милиарда $ помощ за сигурността, изпратена от Съединени американски щати от началото на съветската спецоперация през февруари 2022 година

Друга чанта с пари, която Съединените щати използваха за финансиране на дълготрайна стратегия за модернизиране на украинската войска и превръщането й в по-съвместима със силите на Организацията на Северноатлантическия пакт – Инициативата за подкрепяне на сигурността на Украйна – към този момент е празна.

През уикенда представители на администрацията на Байдън и сенатори споделиха, че паузата във военната поддръжка на Съединени американски щати може да има опустошителни последствия за военните старания на Украйна и приканиха Конгреса бързо да одобри законодателство с увеличено финансиране.

„ При никакви условия не можем да позволим поддръжката на Америка за Украйна да бъде прекратена ”, сподели президентът Байдън в неделя. „ И желая да уверя нашите съдружници, американския народ и народа на Украйна, че можете да разчитате на нашата поддръжка. Ние няма тръгни си. ”

Представители на Пентагона желаеха спомагателна изясненост в понеделник по отношение на степента, в която неналичието на ново финансиране за Украйна в законопроекта, признат през уикенда, може да попречи на напъните на министерството на защитата да поддържа Киев.

Украински публични лица се пробваха да разсеят подозренията по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за военните им дейности против Русия.

Законопроектът за краткосрочните разноски, който Байдън подписа в събота, предотврати отчасти затваряне на държавното управление, само че не включваше помощ за Украйна, повдигайки въпроси по отношение на бъдещето на поддръжката на Съединени американски щати за Киев. Администрацията на Байдън изиска спомагателни 24 милиарда $ финансиране за Киев.

Останалите 5,2 милиарда $ на Пентагона идват, откакто чиновници на министерството откриха счетоводна неточност през май, която всъщност даде на Пентагона повече пари за Украйна, в сравнение с Министерството на защитата очакваше. Грешката е зародила заради несъответствия в оценката на Пентагона за доставените на Киев оръжия. Освен това Пентагонът разполага с към 1,6 милиарда $, които употребява за попълване на личните си оръжейни ресурси, изпратени в Украйна.

Министърът на защитата Лойд Остин беседва с украинския министър на защитата Рустем Умеров в неделя, с цел да “потвърди още веднъж американската поддръжка за Украйна в лицето на продължаващата съветска специфична интервенция и да разиска целите за помощ за сигурността ”, сподели Пентагонът.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели в понеделник, че договарянията с републиканците и демократите не престават и че актуалният отвод на помощ е изолирано събитие.

„ Сега работим с двете камари на Конгреса, с цел да подсигуряваме, че това няма да се повтори при никакви условия. Така че не имаме вяра, че поддръжката на Съединени американски щати е намаляла “, сподели той.

Несъгласието по отношение на финансирането за Украйна идва в сериозен миг от военния спор, когато армията на Киев нападна укрепени съветски позиции в южната част на страната като част от контранастъпление за прогрес в напъните за изтласкване на съветските сили.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Съединените щати доскоро повече от седмица, като изиска повече муниции и офанзивни системи за поддръжка на контранастъплението, както и системи за противовъздушна защита в лицето на съветските ракетни офанзиви против сериозна украинска инфраструктура.

На среща с депутати в Капитолия Зеленски се опита да ги увери, че украинските сили печелят, само че акцентира, че спомагателната помощ ще бъде сериозна.

Украински публични лица са загрижени, че пукнатините в поддръжката могат да се разширят преди президентските избори идната година, на които любимецът за републиканската номинация, някогашният президент Доналд Тръмп, подлага на критика Съединените щати за поддръжката на Украйна.

„ Украйна би трябвало да порасне и да разбере, че в един или различен миг може да се окажем сами, тъй като един или различен сътрудник може да се отдръпне заради вътрешни процеси, или заради вътрешна политика, или заради избори “, сподели той на Зеленски през лято: „ Всичко може да се случи. “

Все отново пропускът на пакета за помощ за Украйна повдига въпроси по отношение на продължаващата лидерска роля на Вашингтон, предизвиквайки опасения измежду съдружниците на Съединени американски щати, които имат вяра, че военната помощ за Украйна е от решаващо значение за световната сигурност. Междувременно Кремъл се готви за нескончаем спор посредством доста увеличение на военните разноски.

Докато Европа поема все по-голям дял от западната помощ за Украйна и стои твърдо зад Киев, способността на континента да ускори военната и икономическа поддръжка за Киев, с цел да компенсира спада в помощта на Съединени американски щати, е мощно лимитирана.

Според Института за международна стопанска система в Кил, немски проучвателен институт, американската военна, финансова и филантропична поддръжка за Украйна възлиза на към 74 милиарда $. Това включва към 44 милиарда $ военна помощ, повече от пет пъти повече от сумата, предоставена от всеки от идващите най-големи донори, Германия и Англия.

Неотдавнашното гласоподаване на бюджета на Камарата на представителите демонстрира необятна двупартийна поддръжка за помощта за Украйна, като 311 законодатели в 433-членната камара гласоподаваха тази седмица за приемане на 300 милиона $ помощ за сигурността на страната. Но броят на републиканците, които се опълчват, нараства и в този момент съставлява повече от половината от републиканската партия в Конгреса. Критиките против поддръжката на Съединени американски щати за Украйна идват основно от републиканците, водени от Тръмп.

Проучване на Wall Street Journal през август откри, че 62% от гласоподавателите републиканци считат, че Съединени американски щати вършат прекалено много, с цел да поддържат Украйна, по отношение на 56% от респондентите републиканци през април.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР