На първо място веднъж сме поели едни ангажименти. На второ

...
На първо място веднъж сме поели едни ангажименти. На второ
Коментари Харесай

Експерт: България рискува да загуби 6 млрд. евро, ако оттегли териториалните планове

„ На първо място един път сме поели едни задължения. На второ място сме взели участие при правенето на правото на Европейски Съюз, което е обвързвано и с териториалните проекти и изобщо с нисковъглеродната стопанска система. На трето място, което е и най-лошо, това ще бъде един доста тежък удар, тъй като ще загубим доста време за промени, а ще загубим и пари “, уточни Нейков.

 

Не става въпрос единствено за милиард и половина евро. Има други пари по Плана за възобновяване и резистентност. Общо взето, сумите, за които приказваме, са над 6 милиарда евра.

 

„ И България ще изпадне в доста неуместно състояние да комуникира с европейските институции и съответно с Европейска комисия във връзка с промени и на тези средства. Ще загубим време, ще загубим движение. Зеленият преход не се отнася единствено за въглищата и енергетиката, а и за превоз и земеделие “, добави Нейков.

 

„ В момента тече разискване на различен документ, който се назовава Пътна карта за климатична индиферентност, който беше признат от държавното управление в средата на септември. Предстои да се прегледа в Народното събрание. Има и други стратегически документи, които би трябвало да се одобряват и интегрират “, разяснява специалистът.

 

По неговите думи един от вероятните разновидности е превръщането на въглищните централи в леден запас, който да бъде употребен единствено когато е належащо.

 

„ Но това неизбежно е обвързвано с огромна загуба на работни места “, предизвести Нейков.

 

Според него 2035 година не е реалистична дата за затваряне на ТЕЦ-овете.

 

Аз считам, че би трябвало да сме удовлетворени, в случай че тези централи съумеят да удържат до 2028 година.

 

„ Протестиращите имат доста значително съображение да стачкуват. От доста години страната им е дебитор да изясни какво става. Аз съм провел най-малко три събития в Стара Загора да разясним нещата, само че то е единствено на локално равнище “, сподели още Нейков.

 

Той счита, че гласуваното през вчерашния ден от Народното събрание има повече процедурен, в сравнение с същностен темперамент, тъй като то не постанова решения.

 

„ Седемте точки са свързани със последващи стъпки и имат отношение към процедурата. Това решение е значимо, тъй като ръцете на държавното управление са развързани да договаря с европейските институции. Настояваме да има настояща енергийна тактика “, акцентира Нейков.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР