На първо място трябва да стане ясно какви са очакванията

...
На първо място трябва да стане ясно какви са очакванията
Коментари Харесай

Аркади Шарков: В парламента основната тема би трябвало да е намаляването на доплащането

„ На първо място би трябвало да стане ясно какви са упованията за доходи от здравни вноски, както и прехвърляния от страната, за групите, които тя обезпечава. Само след обширен доклад от страна на Министерството на финансите може да се вършат прогнози за бъдещите политики. “ Това сподели пред Zdrave.net здравният икономист и консултант на здравния министър Аркади Шарков в отговор на въпрос какви са упованията му от политиците в новия парламент във връзка с приемането на бюджета и здравните промени, които е нужно да се създадат.

По думите му при равни други условия се чака инфлацията да понижава своя ритъм, само че без да стига до предпандемичните равнища най-малко до края на годината.

„ Това естествено не значи, че цените ще паднат. Важно е да се каже, че разноските за материали, консумативи, медицински произведения, евентуално и медикаменти ще продължат да нарастват. Ето за какво националните избраници би трябвало да помислят върху концепциите за понижаване на Данък добавена стойност в сферата, с цел да обезпечат резистентност както за лечебните  заведения, по този начин и за пациентите. Ключов миг ще бъдат и договарянията сред съсловните организации и НЗОК във връзка с покачването на цените, както и във връзка с поетапното повишение на потребителската такса за персоналните лекари “, сподели още Шарков.

„ Покачването на здравната вноска ще продължи да бъде избягвана тематика в пленарната зала, защото не е политически преференциална. Регламентирането на доплащането също ще остане в областта на необятното. Най-изгодната политика все още продължава да бъде подпомагането на бюджета посредством косвени налози като акцизите, различен е въпросът дали Министерството на финансите ще се съгласи на сходен метод “, добави той.

Сред най-спешните проблеми в здравния бранш, които Народното събрание би трябвало да реши, Шарков уточни промените в Закона за медикаментите в хуманната медицина и решаването на кадровата рецесия при медиците.  

„ Скоро се чака финалната версия на ЗИД на ЗЛПХМ от страна на Министерство на здравеопазването, която ще почисти избрани диспропорции, свързани с наличността на медикаменти на територията на страната. Отделно, в случай че народните представители мислят за младите, както се заричат в изявленията си, то би следвало да помислят за тласъци, свързани с оставането и специализирането в България. Кадровата политика изостава по отношение на партийно забавните и краткосрочно изпълними обещания, на които сме били очевидци. Не на последно място – тематиката за намаляването на доплащането в изискванията на рецесия следва да бъде съществена, изключително предвид на идните несигурни години.

За страдание, следим в по-голяма степен егоцентрично ориентирани просташки диспути в Народното събрание, в сравнение с такива по основни браншове, какъвто е опазването на здравето “, безапелационен беше Шарков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР