На първо място главният прокурор Иван Гешев не е вкарал

...
На първо място главният прокурор Иван Гешев не е вкарал
Коментари Харесай

Въпросите около покушението срещу Гешев и смешното сравнение с Фалконе

На първо място основният прокурор Иван Гешев не е вкарал нито един мафиот в пандиза, за разлика от италианския си сътрудник. Обвинител №1 у нас непрекъснато се показва за “виден герой против проведената престъпност ”, само че истината е, че прокуратурата не е довела нищо до край и това бе една от аргументите за закриването на спецобвинението, което изглеждаше като неефикасно звено поради неналичието на неоправдателни присъди. 

 

Джовани Фалконе обаче е друга история. Работата му като италиански прокурор изпраща в пандиза над 300 мафиоти. Гешев може да си мечтае за сходна биография. 

Работата на Фалконе води до неговото ликвидиране. На 23 май 1992 година Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известният магистрат, е взривен от мощна бомба, равняваща се на към 1 звук тротил. Бомбата е взривена с дистанционно управление на автомагистралата А29 сред град Палермо и интернационалното му летище. 

Предполагаемият атентат против Гешев няма нищо общо с това. 

 

На първо място става дума за към 3 кг тротил. Анализатори в народен ефир позволяват, че гърмежът може да и станал и с по-голямо количество взривно вещество, само че даже тогава цифрата е надалеч от еквивалента на цялостен 1 звук. 

Снимките го потвърждават. Разпространените от прокуратурата снимки от хипотетичното нападение против обвинител №1 на България включват “кратер ” до пътя, който съгласно изказванията на зам.-главния прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов, е с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от към 3 метра. Снимката обаче демонстрира друго. Първо, кратерът наподобява не е на пътя, а на тревата до пътя. Освен това е дълбочината му е надалеч от 30-те сантиметра, за които се приказва.

.

Силата на взрива 

 

Снимките след атентата против Джовани Фалконе обаче са неоспоримо доказателство за мощността на детонацията. На тях се вижда изпепелената кола, в която е пътувал магистрата, сажди и голям кратер в земята, отворил се след гърмежа, оценяващ се на еквивалент на към 1 звук тротил.

 

Относително е какви могат да бъдат вредите, породени от гърмеж, равностоен на 3-4 кг тротил, съобщи пред ФрогНюз специалист, поискал анонимност. Всичко зависи от това какво е било веществото, дали устройството е било закрито или не, накъде е разпределена взривната мощ - неща, които не са известни все още. 

" От това, което демонстрираха на места е видно, че мястото към този момент е било разкопавано от проверяващите и не са достоверни фрагменти, направени след гърмежа ", уточни обаче източникът ни. 

Въпросите стоят - в случай че някой си е направил труда да създаде или закупи сходно взривно устройство, да изследва маршрута на жертвата, да пресметна точни миг на експлозия, за какво тогава не е решил, че това няма по какъв начин да навреди значително на брониран автомобил, пита източникът ни. 

Експертът уточни, че по-голямата част от бронираните коли, в които пътуват охраняваните лица, могат да понесат непосредствено попадение на гранатомет. 

" Има нещо, което не е както би трябвало, или не се споделя. Това е естествена процедура. Но никой не е видял провалите по бронирания автомобил. Той ще издържи ударната мощ, само че вратите може да са огънати, стъклата може да са счупени. Говорят мними специалисти ", съобщи изрично източникът ни. 

Ако на голо поле се постави гърмеж, равняващ се на 1 кг тротил, според от плътността на почвата ще се образува друг тип кратер. Той може да е бездънен, само че може и да е плитък - от порядъка на 5-10 сантиметра. 

" Няма спор, че е гръмнал гърмеж. Но какъв брой е бил като еквивалент е смисъла. В затворена среда еквивалент на 3-4 кг тротил могат да взривят дребна къща. На намерено обаче няма какво да концентрира този гърмеж ", изясни още специалистът.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР