На официална церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът

...
На официална церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът
Коментари Харесай

Проф. Д-р Красимир Иванов получи орден Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

 На публична гала в Гербовата зала на " Дондуков “ 2 президентът през днешния ден връчи медал " Св. св. Кирил и Методий " огърлие на проф. доктор Красимир Иванов. Ректорът на МУ-Варна в интервала 2012 – 2020г. получи високото отличие за значимия му принос в региона на здравната просвета и обучение в Република България.

Безброй са заслугите на проф. доктор Красимир Иванов като ректор за развиването на Медицински университет – Варна. През мандата си той основава нови филиали във Велико Търново, Шумен и Сливен, съвременна университетска инфраструктура и доста институционални звена и центрове на МУ-Варна, сред които първите академични медико-дентален център, академични аптеки, център по източна медицина, университетска телевизия, лицензирана от Съвет за електронни медии, и други През 2014 взаимно с БЧК и Община Варна възвръща Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Проф. Иванов е бил дълготраен изпълнителен шеф на най-голямата болница в източна България УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна. От 2020 година е Председател на Общото заседание на Медицински университет – Варна, а през май 2020 година е определен за ръководител на Асоциацията на университетските лечебни заведения в България (АУБРБ).

Президентът се обърна към наградените с думите: " За мен е голяма чест да връча високите оценки на трима български мъже, за които чудото на живота е ключът към техните професионални търсения и триумфи. За проф. Красимир Иванов и проф. Атанас Щерев медицината не е просто поминък. В целия си умишлен живот те потвърждават, че медицината е на първо място предопределение, търсене и компенсация, с помощта на които се откриха порти към нови способи, проучвания и новаторски практики, които избавят човешки животи. Тези оценки са единствено външен белег за вашата активност. Аз съм уверен, че вие притежавате стотици знаци на персонална добрина, които се носят от вашите пациенти. “

При приемане на високото отличие проф. Красимир Иванов сподели: " За наш е голяма чест, привилегия и задоволство приемането на тези висши държавни награди. Искам да акцентира, че ние не ги изискуем само и единствено на себе си, а на екипите и хората, с които работим. Получаваме тези награди по време на невиждана рецесия – пандемията COVID-19. Тази пандемия откри още един огромен проблем, пред който е изправено българското опазване на здравето – неналичието на фрагменти, която ще ни съпътства в идващите 20 години. За това е нужна визия и дълготрайна тактика, с цел да може този проблем да бъде решен. Трябва лечебните заведения да станат привлекателни за хората, които работят, би трябвало да се даде опция за кариерно развиване на младежите. Само тогава бихме могли да разчитаме на триумф. Българските медици имат потребност от поддръжка, по тази причина одобрявам този акт на почитане с висши държавни оценки, като акт към всички български медици, които заслужават това. “

Предложението за награждаването на проф. Иванов, който е почетен жител на Варна и Сливен, е на Министерски съвет. На церемонията в Президентството бяха наградени и други изтъкнати българи. Орден Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие получи също и проф. доктор Атанас Щерев за принос в региона на здравната просвета и образованието и акад. Христо Григоров с медал " За гражданска заслуга “ – първа степен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР