На нас юристите ни е по-лесно, защото работим с правни

...
На нас юристите ни е по-лесно, защото работим с правни
Коментари Харесай

Иван Дерменджиев: Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни

" На нас юристите ни е по-лесно, тъй като работим с правни термини - огромна част от договорите на пътните компании с АПИ са оскъдни " - това сподели някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев пред БНР.

Като заместник-министър във МнВР той оглавяваше междуведомствената работна група, която имаше за цел да ревизира правната обстановка във въпросните контракти:

" Установи се, примерно, че контракт е подписан за стойност към 18 млн. лв., а по него са възлагани работи за 320 млн. лв.. Всичко над цената му е плащано по незабележим контракт, което има своето правно отражение в това, че цената, която се дължи, би трябвало да бъде занижена, като от нея се извадят облагите. Това не беше направено. Интересно беше, че бяха избирани контракти, по които възлагането беше доста близо до цената на контракта ". 

Според него пътните компании нямат право да стачкуват заради две аргументи: " Първо, те доста добре са осведомени с този отчет и знаят, че казусът е юридически, а правните проблеми се вземат решение в съда. Второ, в случай че се направи деликатен разбор и се извади облагата от заплащанията на контракти като този, който показах, даже и 10% % от тази стойност да се извади, ще има надплащане, а не отговорности. "

" Тези компании не помнят, че за Автомагистрала " Хемус " имат предплатено платени 1 милиард лв., без да са почнали работа. И е доста забавно какво се случва с тези суми, платени още от държавното управление на Бойко Борисов, по какъв начин са платени предплатено, без да има една копка за тях ", добави Демерджиев.

Той уточни, че компаниите е трябвало да се извърнат към съда от дълго време, в случай че считат, че имат дължими суми, защото са наясно с актуалното състояние от началото на октомври. Бившият зам.-министър напомни, че още в края на служебния кабинет са били подписани съглашения с пътноподдържащите компании да се прекратят договорите и да се започват нови процедури:

" Остана да се правят единствено действия, свързани със отбрана на живота и здравето на пътуващите по пътищата и на националната сигурност. Тези процедури много се забавиха и едвам в този момент са стартирани. Когато приключат, ще има ново възлагане на тези, които завоюват публичните поръчки ".

В събота пътните строители оповестиха, че готвят народен митинг на 20 април, в случай че обещаните им пари за осъществените поправки не стигнат до тях.

Демерджиев обаче още веднъж акцентира над това, че " правните разногласия се вземат решение в съда ", а не посредством митинги, тъй като другояче правораздаването би се обезсмислило. Според него обаче до такива дейности не се е стигнало, защото компаниите знаят, че не са прави. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР