„На какъв етап е изграждането на болничния комплекс в Ямбол,

...
„На какъв етап е изграждането на болничния комплекс в Ямбол,
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин постави за пореден път въпроса за изграждането на болницата в Ямбол



„ На какъв стадий е построяването на болничния комплекс в Ямбол, какви са ориентировъчните периоди за довеждане докрай на плана, има ли и от какво естество са проблемите въпроси, които подлежат на разрешаване и какви дейности е подхванало Министерството на здравеопазването в тази връзка за времето от предходната година до момента, с цел да може най-сетне да се поздравим с дефинитивна реализация на този план и да подсигуряваме, че жителите на Ямбол и на прилежащите области ще имат качествено опазване на здравето? “ Това попита заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на парламентарен надзор.

Той обърна внимание, че това не е първият въпрос, който е задаван за новия болничен комплекс в Ямбол и акцентира, че тематиката е в полезрението на обществеността в Ямболска област, а от известно време е станала и народен въпрос.

„ По тази тематика са се изказвали главните водачи на политическите обединения, показани през днешния ден в Народното събрание. Една от поръчките и на самия министър председател Кирил Петков още с откриването на 47-то Народно заседание беше грижата за проблемите, които са наследени в системата на опазването на здравето и съответно във връзка с болничното заведение в Ямбол “, напомни Вигенин.

По неговите думи в годините планът е бил започван, спиран, а по времето на ръководството на ГЕРБ той се бил трансфорат в една яма, в която са изтичали средства без да може да се стигне до действителен и краен резултат.

Кристиан Вигенин посочи, че построяването на плана е стартирало още веднъж през 2021 година, само че са били наследени редица проблеми, които са блокирали работата и са лишили съществени старания на Министерството на здравеопазването и на народните представители да бъдат преодолени.

„ Въпреки всичко, тематиката продължава да бъде обект на всевъзможни спекулации, в това число политически и на локално равнище “, изясни заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Сербезова заяви, че строителството на обекта е почнало на 5 март 2022 година, като плануваните средства за строителство, над 26 млн. лева, са разпределени на 3 стадия на финансиране, а към сегашния миг е предоставено осъществяването единствено на първи стадий. Относно настоящите проблеми, министърът на опазването на здравето уточни липса на финансиране за доставка на здравна инсталация и обзавеждане, както и на нуждата от актуализация на плановете във връзка с строително-монтажните работи и други действия, които да регистрират инфлационните процеси в България.

„ Уверявам Ви, че Министерството на здравеопазването прави всичко належащо за справяне с провокациите по построяването на новата постройка на МБАЛ Ямбол и ефикасното разходване на финансовите запаси, с цел да може сполучливо да бъде приключен този от основно значение за района на опазването на здравето план “, увери министър Сербезова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР