На изборите за кмет на София води кандидатът на ПП-ДБ

...
На изборите за кмет на София води кандидатът на ПП-ДБ
Коментари Харесай

Официално! Балотаж в София: Васил Терзиев с 31,86% срещу Ваня Григорова с 22, 09%

На изборите за кмет на София води претендентът на ПП-ДБ и " Спаси София " Васил Терзиев с 31.86%

След него се подрежда издигнатата от " Българска социалистическа партия за България ", " Левицата " и други Ваня Григорова с 22.09% на 100.

Това сочи паралелното броене от 60% на протоколи в OИК.

 

Трети е претендентът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян с 17.22%.

 

Следват Деян Николов ( " Възраждане " ) –  7.90%%, Вили Лилков (КОД) – 5.70%, " Не поддържам никого " – 3.58%, Ивайло Вълчев (ИТН) –  3.29%.

 

Своя глас в София са дали 379 750 души от общо 1 100 000 гласоподаватели, имащи право на глас. На локалните избори през 2019 година от 1 064 705 имащи право на глас във вота участваха 455 936 гласоподаватели или 42,82%.

 

Това значи, че на тези кметски избори в столицата са дали своят вот към 80 000 души по-малко спрямо предходния локален избор.

 

Резултатите от гласуването за общинския съвет демонстрират, че ГЕРБ за първи път от 18 години губи и водещата си позиция в локалния парламент. От избори на избори поддръжката за партията на Бойко Борисов намаляваше, само че досега групировката постоянно беше най-голямата в съвета. В последните два мандата се наложи въпреки всичко да ръководи с " патерица ", защото нямаше цялостно болшинство.


Сега ГЕРБ ще е втора политическа мощ. Според предварителните резултати поддръжката за листата на групировката е към два пъти по-ниска от тази за листата на ПП-ДБ.

 

Според данните от екзит половете ПП-ДБ взима към 40% от гласовете, до момента в който резултатът на ГЕРБ е 19.5%.


Много по-нисък е резултатът на листата на Българска социалистическа партия - 13%, спрямо вота, притеглен от претендента за кмет на левицата Ваня Григорова. От подкрепилите Ваня Григорова 50% са социалисти.

 

Очертава се " патриотичният " детайл в Столичния общински съвет през идващите 4 години да е партията на Костадин Костадинов " Възраждане ". Тя ще размени Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", които в последните години бяха неофициален съдружен сътрудник на ГЕРБ в ръководството на столицата.


Местната коалиция КОД, която се образува като опция на ПП-ДБ и на техния претендент Васил Терзиев, взима към 5% от гласовете. Подкрепата за Има Такъв Народ все още е 4.1%. 

 

При 60% редом броене, осъществено от " Галъп ", поддръжката за ПП-ДБ ( " Спаси София " ) и ГЕРБ спадна за сметка на повишение на процентите за " Възраждане " и Има Такъв Народ. 

 

Засега без цялостно болшинство в СОС
Според " Алфа рисърч " предварителните данни демонстрират, че ПП-ДБ ще имат 26 души в 61-членния общински съвет. Това няма да е задоволително за еднолично ръководство, защото значимите решения в съвета се взимат с най-малко 31 гласа. В последния мандат ГЕРБ имаше 27 общински съветници и се постановяваше да търси поддръжка от " патриотите ".

 

Пак съгласно предварителните данни съветниците на ГЕРБ в София ще се стопят на половина - все още социологическата организация им дава 13 места.

 

Вероятно ще намалеят и общинарите от Българска социалистическа партия, които до момента имаха 15 общинари, а в този момент групата им ще наброява 9 души.


" Възраждане " се чака да имат 7 съветници, а КОД и Има Такъв Народ по трима.


Най-сигурното болшинство би било сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Преди изборите социологът от " Маркет линкс " Добромир Живков предвижда, че на много места в страната ще се повтори " сглобката " сред двете партии, която работи на национално равнище.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР