На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :

...
На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :
Коментари Харесай

НАСА възстанови радиовръзката с новата си лунна мисия Кепстоун

На илюстрацията – задачата “Кепстоун ” към Луната. Image credit: NASA

. Автоматичната лунна станция “Кепстоун ” съумя да възвърне своята радиовръзка със Земята след ненадейно спиране, проточило се в продължение на близо две денонощия. Бордовите системи са в положително положение. 

Напомням на читателите, че “Кепстоун ” е първата задача от програмата на НАСА “Артемис ”, която цели установяването на непрекъснато роботизирано и пилотирано наличие в окололунното пространство и на лунната повърхнина. Тя бе изстреляна на 28-ми юни чрез частна американска ракета “Електрон ”. След няколкодневно криволичене в околоземна орбита и неведнъж запалване на мотора “Хиперкюри ” на довеждащия модул “Фотон ”, на 4-ти юли автоматизираната лунна станция се насочи към естествения ни сателит. 

Но по време втория радиосеанс радиоконтактът изненадващо прекъсна. Космическите запалянковци, следящи уеб страницата на антените на НАСА Дийп Спейс Нетуърк, първи откриха неналичието на сигнал. Същото бе доказано от радиолюбители, които със лична инсталация наблюдават галактическите задачи. Вчера, на 5-ти юли, компанията Адвансд Спейс, която е построила “Кепстоун ” по поръчка на НАСА, офииално призна за казуса. 

Слава Богу, през днешния ден наподобява, че тестването е преодоляно сполучливо.

Заради неналичието на радиовръзка “Кепстоун ” пропусна да организира първата си независима промяна на полета, планувана за 5-ти юли. НАСА твърди, че няма проблем тя да бъде осъществена и по-късно.

Засега от Адвансд Спейс не оповестяват какво е предизвикало радиопрекъсването, защото получените на Земята данни занапред се проучват. Знае се обаче, че бордовият компютър има авангарден програмен продукт, който автоматизирано може да диагностицира и да се оправя с всевъзможни аномалии. 

За повече информация: Адвансд спейс

 

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР