На хора, заловени пили, особено в рецидив, трябва да им

...
На хора, заловени пили, особено в рецидив, трябва да им
Коментари Харесай

Психотерапевти: На заловените с алкохол зад волана не само да се отнема колата, а да бъдат принудени да се лекуват

На хора, хванати пили, изключително в рецидив, би трябвало да им се лишава книжката за 5 години или вечно. Трябва да се построи пробационен режим за тези хора и те да бъдат принудени посредством присъда да се лекуват. Не по избор - посредством насила. Това съобщи психотерапевтът Желяз Турлаков пред Фокус ".

Той разяснява тематиката за шофирането след приложимост на алкохол дружно с Цвети Капитанова и Симеон Парлапанов, клиничен психолог. Турлаков и Парлапанов са създатели на " Кошер “ – център за рехабилитация и лекуване на зависимости.

“Водачите постоянно не осъзнават, че алкохолът зад кормилото е проблем. Имаме доста огромен толеранс към него, за жалост ", съобщи Парлапанов.

Турлаков сподели, че алкохолизмът съгласно американския класификатор се дефинира като пиянство на три напитки дневно в няколко поредни дни от по 50 гр всяко.

“При нас пиенето е традиция. Наблюденията ни като хора, които лекуват това заболяване, са свързани с полизависимости - комбиниране на алкохол с други субстанции. Гарнираме зависимостта с щедро пиянство ", уточни терапевтът.

Парлапанов добави,че 170 млн души по света страдат от алкохолна взаимозависимост.

“Средната възраст като насочна точка е 26 година Има продължително и късно насърчаване на признаците - в случай че приблизително стартираме да използваме от 16-годишни,сме подвластни преди 26-тата си година. В Съединени американски щати 50% от закононарушенията,свързани с принуждение и гибел, са свързани с алкохол. Става дума както за насилниците, по този начин и за жертвите. Алкохолът е седмият фактор за причиняване на гибел в международен мащаб ", сподели още специалистът.

Турлаков добави, че при домашното принуждение алкохолът участва в 8 от 10 случая. “СЗО приема алкохолната болест като такава. Юнг е споделил, че с способи на медицината индивидът се стабилизира единствено телесно - оттова е нужна терапия ", безапелационен е той.

Според Парлапанов, в случай че сме сериозни към нашите привички, можем да установим сами дали сме в риск от взаимозависимост. Ако пием ежедневно и това въздейства на нашата работа, на качеството ни на живот, можем сами да се “хванем " и да потърсим лекуване.

Желяз Турлаков акцентира, че с изключение на отнемането на книжката на пийнал лидер, би трябвало той да се подложи наложително на лекуване. В Съединени американски щати става тъкмо това - 3 година посещаваш “Анонимни алкохолици ".

Парлапанов споделя, че от време на време фамилията отхвърля алкохолика, в случай че той нарушава фамилната динамичност и вреди. Това може да докара до събуждане у него. Друг вид за осъзнаване е катарзис - прекарване на драматичен случай, гибел, заболяване. Лошото е, че в дълготрайната приложимост занижаваме способността си да виждаме връзка сред дейностите ни и следствията. Тук идва ролята на психотерапията.

Турлаков съобщи, че е значимо в фамилна среда да се покаже, че да вземем за пример майката няма да толерира алкохолния проблем на детето си. Трябва да бъдем строги, би трябвало да поеме подвластният своята отговорност за лекуването си. “Съществува инстинкт за смяна на психическото държание - да бъдеш зависим на въздействие, което те откъсва от действителността ", сподели терапевтът, като акцентира, че е нужно да се борим с него.

“Имам в практиката си човек, който блъсна дете - личния си наследник, пийнал зад кормилото. Този пациент не пие към този момент над 10 година, детето, Слава Богу, оцеля. Представете си да живеете с човек, който години наред има този проблем. Ако се опитваш да помагаш, те дават обещание смяна, само че постоянно има хиляди аргументи да не я осъществят. Всички приказват едни и същи неща ", разясни Турлаков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР