На фона на падащите лихви през миналата година банките масово

...
На фона на падащите лихви през миналата година банките масово
Коментари Харесай

Банките масово вдигат таксите

На фона на падащите лихви през предходната година банките всеобщо са вдигнали таксите. Това стана ясно, откакто Българска народна банка разгласява лист на междинния размер на таксите по разплащателните сметки. Поевтиняване има единствено при две-три платежни интервенции, написа вестник " Сега ".

Така да вземем за пример през 2017 година банките са понижили таксата за разкриване на разплащателна сметка, само че пък са вдигнали тази за обслужването й. Откриването на сметка е коствало на клиентите приблизително 1.79 лева при 2.16 лева през 2016 година А когато към сметката има и дебитна карта, цената е била 1.32 лева при 1.92 лева година преди този момент. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка е поскъпнало приблизително от 2.01 на 2.27 лева и от 1.51 на 2.02 лева, когато е дружно с дебитна карта. Централната банка стартира да води сравнителна статистика на банковите такси от есента на 2016 година

Това става съгласно Закона за платежните системи, който задължи банките да основат условия и по-бедните хора да се възползват от услугите им. Целта, заложена в евродиректива, е всеки европеец да има най-малко една банкова сметка и тя да е евтина за поддържане и обслужване, т.е. с допустимо най-ниски такси. Все още доста българи избират да си нямат даване-вземане с банки точно тъй като не желаят и не могат да заплащат такси и комисиони. По закон трезорите би трябвало да наблюдават оповестените един път годишно от Българска народна банка междинни равнища на таксите по разплащателни услуги и да не оферират по-високи такси на клиентите си с платежна сметка за съществени интервенции. Тази година Българска народна банка закъсня с оповестението на данните, което по закон трябваше да стане още до края на февруари.

Оказва се, че в този момент банките умерено могат да поправят нагоре таксите за по-бедните си клиенти, следвайки междинните равнища. По-скъпо може да стане тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, защото междинната такса за суми до 1000 лева е повишена от 0.89 лева на 1.02 лева По-скъпо към този момент коства и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка - приблизително 0.92 лева при 0.89 лева година преди този момент. С над 10 стотинки за една година са се покачили и таксите при заплащане на пряк дебит - когато банката от време на време прави заплащания на клиента, като да вземем за пример погасяване на отговорности по заеми, битови сметки, годишни абонаменти и други По-високи междинни такси има за кредитните преводи и периодическите преводи в лв..

Българска народна банка тази година не е разгласила данни за междинната цена на преводите в евро, при които неотдавна стана ясно, че България е отличник в Европейски Съюз. Европейската комисия разгласява данни, които демонстрират, че до момента в който в други страни потребителите заплащат към 1 евро при трансгранични прехвърляния, у нас за суми от 10 000 до 1000 евро банките прибират над 20 евро. Добрата вест от листата на Българска народна банка е, че към този момент нито една банка не начислява такси при заплащане с дебитни карти от ПОС-устройства, в това число посредством интернет. До предходната година към момента имаше банки, които таксуваха клиентите си, когато се разплащат в комерсиалните обекти или интернет с дебитни карти.

Проблемът с платежните сметки за съществени интервенции, които би трябвало да излизат по-евтино на потребителите, е, че те са доста едва известни, защото банките съвсем не ги популяризират. Освен това пред откриването на такива сметки има съществено ограничаване - клиентът да няма сметка в друга банка. Платежната сметка покрива към 10 съществени интервенции, като за услуги отвън тях банките ползват общоприетата цена. Все отново законът не разрешава достъпът до потреблението на платежната сметка да се обвързва с покупката на спомагателни услуги от съответната банка. През последните четири години банките последователно завишават таксите и комисионите в опит да компенсират свиващите се доходи от лихви. За предходната година чистият приход от такси и комисиони в банковата система доближи рекордните съвсем 1 милиарда лева, като година преди този момент е бил 921 млн. лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР