На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинкън

...
На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинкън
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ и съюзниците не трябва да подкрепят преговори за спиране на войната

На фона на очертаващата се контраатака на украинските сили Блинкън сподели, че в случай че в този момент бъдат взети поради апелите на Русия и други страни, в това число Китай, за договаряния в този момент, това би довело до подправен мир, който няма да подсигурява суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

" Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и същински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се пази от всяка бъдеща експанзия ", посочи Блинкън в своя тирада във Финландия, която неотдавна се причисли към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.

Блинкън още веднъж изрази позицията на Съединени американски щати, че " преустановяване на огъня, което просто замразява сегашните линии ", ще даде опция на съветския президент Владимир Путин " да затвърди контрола си върху завзетите територии, да си почине, да се превъоръжи и да нападне още веднъж ".

" Това няма да е обективен и дълготраен мир ", предизвести американският държавен секретар, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако бъде разрешено на Москва да резервира контрола си върху окупираните украински територии, това ще насърчи Русия и други евентуални агресори по света, безапелационен бе Блинкън.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски още веднъж се оплака от проблеми с бомбоубежищата в Киев след тежките ракетни офанзиви против столицата, съобщи ДПА.

Жителите на Киев оповестяват за дефицит на бункери, заключени бункери и стеснен достъп до тях, съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение нощес. В някои квартали въобще няма укрития, добави той.

" Това равнище на немарливост в града не може да бъде целесъобразно ", сподели Зеленски и инструктира държавното управление си да се оправи с казуса.

След всичко, което Киев трябваше да преживее в четвъртък, това е просто недопустимо, сподели президентът. Той имаше поради хората, които стояха пред заключени бомбоубежища в нощта на тежките ракетни офанзиви, при които починаха трима души, в това число деветгодишно дете.

Зеленски и кметът на Киев Виталий Кличко още тогава желаеха казусът с бомбоубежищата да бъде решен. Президентът обаче заяви за нови проблеми.

Междувременно медиите в Киев оповестиха, че са повдигнати наказателни обвинявания против четирима души, за които се счита, че са виновни за заключен бункер на здравно заведение, написа Българска телеграфна агенция.

Прокуратурата в Киев заяви, че проверява положението на бомбоубежищата дружно с полицията. Разследва се също по този начин дали средствата, предоставени по време на войната за ремонт на бомбоубежищата, може да са били присвоени.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР