На днешното си заседание правителството прие промени в Наредбата за

...
На днешното си заседание правителството прие промени в Наредбата за
Коментари Харесай

Промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските вече са факт!

На днешното си съвещание държавното управление одобри промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Целта на промените е да се усъвършенства нормативната уредба за сумирано пресмятане на работното време, което нормално се ползва при работа на смени. С измененията се реализира оптималната степен на точност при отчитането на действително положения труд през отчетния интервал, което ще докара до по-голяма правдивост при заплащането му.

В наредбата се вкарва специфична наредба (чл. 9б, алинея 3). С нея се дефинира, че когато служащ или чиновник е употребил отпуск за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност, раждане или отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст през целия интервал или част от интервала, за който е открито сумирано пресмятане на работното време, нормата за продължителността на работното му време се преизчислява. Това става като от нормата, одобрена при сформиране на поименния график, се извадят часовете, в които не е бил на работа, защото е употребил съответния тип отпуск.

Измененията в наредбата не трансформират по никакъв метод реда за пресмятане и погашение на паричните компенсации, които се поставят на служащия или служителя при прилагане на изброените типове отпуски и не могат да доведат до ощетяване на неговите права.

Редът и методът за пресмятане и погашение на паричните компенсации при сумирано пресмятане на работното време е организиран в член 34 на Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване. Съгласно алинея 1, паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст при сумирано пресмятане на работното време и при работа на смени по часов график се изплаща за работните часове по персоналния график на обезпечения, а в случай че няма подобен – по графика на звеното.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР