На днешния ден през 1957 г. в Барселона е открит

...
На днешния ден през 1957 г. в Барселона е открит
Коментари Харесай

Камп Ноу е най-големият стадион в Европа

На днешния ден през 1957 година в Барселона е открит най-големият стадион в Европа - "Камп Ноу " (на български също и "Ноу Камп " от каталунски: Camp Nou, "Ново поле "), благосъстоятелност на ФК "Барселона " от неговото изграждане.

Съоръжението е оценено от УЕФА с пет звезди. То е било хазаин на голям брой интернационалните срещи от висока класа и финали на Шампионската лига, най-последният от които е през 1999 година, когато "Манчестър Юнайтед " побеждава "Байерн " - Мюнхен с 2:1. Стадионът има потенциал от 99 354 души, което го прави най-големия в Европа и 11-ти в света.

Официалното му име е Estadi del FC Barcelona ( "Стадион на ФК "Барселона ") до 2000 година, по-късно управата на тима гласоподава за промяна на името на "Ноу Камп ".

Срещу стадиона се намират Palau Blaugrana - стадион за закрити спортове, към него е и Ледената пързалка, стадионът за ледено-базирани игри. Точно зад комплекса е Mini Estadi - стадионът, където ФК "Барселона Атлетик " играе мачовете си.

ФК "Барселона " унищожават остарелия си стадион Camp de Les Corts, който е събирал 60 000 последователи. "Ноу Камп " е издигнат сред 1954 и 1957 година, по план на архитектите Francesc Mitjans-Miro, Lorenzo Garcia Barbon и Josep Soteras Mauri. Отборът спечелава първия си дуел на "Ноу Камп " по много впечетляващ метод - победа с 4:2 против "Легия " (Варшава), като първия гол на новия стадион отбелязва Еулогио Мартинес. Над 99 000 почитатели са участвали на това събитие.

Капацитетът на стадиона е изменчив, при откриването си е бил 93 053 места, само че нараства до 105 000 за Световното състезание по футбол 1982-а. След това е понижен през 90-те години на предишния век - до малко под 99 000.

В оборудването се включват магазин за сувенири, мини терени за тренировките, както и параклис за играчите. В стадиона също е и най-посещаваният музей в Каталуния - El Museu del Barca, който има 1 200 000 визити всяка година. Той е открит през 1984 година при президенството на Josep Lluis Nunez. El Museu del Barca демонстрира 1420 сувенири, свързвани с историята на ФК "Барселона ", 420 от които са разнообразни титли.

Церемонията по откриването на Световното състезание по футбол през 1982 е точно тук и е извършена на 13 юни. Пред 100 000 души тогава Белгия побеждава Аржентина с1:0.

"Ноу Камп " е бил хазаин и на доста други огромни събития отвън футбола. Стадионът е бил сцена на известни музикални концерти, като тези на: "Пинк Флойд ", Майкъл Джексън, U2, Брус Спрингстийн, Франк Синатра, Julio Iglesias, Стинг, Питър Гейбриъл, тримата тенори: Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти, Монсерат Кабайе и доста други.

По случай 50-я празник на стадиона е извършен интернационален търг за набиране на архитекти, които да разработят план за ремоделирането на стадиона. Целта му е оборудването да е в една интегрирана и мощно забележима градска среда. Макар и не за за доста увеличение на потенциала, по проект би трябвало най-малко 50% от местата да са под козирка. На 18 септември 2007 година британският проектант Норман Фостър и неговите служащи са определени да реструктурират "Ноу Камп ".

През януари тази година от клуба оповестиха проектите си да се унищожи "Камп Ноу ", с цел да построи нов клубен стадион на неговото място. Съобщението за това направи президентът на испанския футболен гранд Сандро Росей. Цената на оборудването ще бъде към 600 млн. евро, като в нея е включено създаване и на по-малък стадион за "Б "-отбора на клуба или на спортна зала за 10 хиляди фенове.

Планът е новият клубен стадион с потенциал от 105 хиляди места да бъде построен за към четири години в интервала от май 2017 до февруари 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР