Какво се случва с цените на горивата: Бензинът изпълзя нагоре,

...
Какво се случва с цените на горивата: Бензинът изпълзя нагоре,
Коментари Харесай

Какво се случва с цените на горивата: Бензинът изпълзя нагоре, изравнява се с дизела


Какво се случва с цените на горивата: Бензинът изпълзя нагоре, изравнява се с дизела. Ето с какъв брой нарастна за една година.
Цените на най-масовия бензин
А95 и дизел съвсем се изравниха през последните дни. В понеделник елементарният
бензин се продаваше приблизително
за 2,72 лева за литър, а дизелът – за 2,75 лева, сочат данни на профилираната платформа Фуело.нет.
На някои бензиностанции
разликата е от порядъка на 1 стотинка. Опасенията за някакво осезаемо повишаване около дългите великденски и гергьовски
празници не се сбъднаха.
Така да вземем за пример на 1 април бензинът е коствал приблизително 2,68 лева./л, а дизелът – 2,78 лева за литър. Преди година на същата дата бензинът е бил приблизително 2,56 лева, а дизелът – 2,75 лева

Сметките демонстрират, че днешната междинна цена на дизела е безусловно една и съща с тази преди година. Ако се върнем още по-назад във времето, ще забележим, че на 1 април 2022 година бензинът е коствал цели 2,94 лева приблизително, а дизелът е блъснал 3,03 лева

Положението през днешния ден несъмнено е в интерес на потребителите. Прогнозата е, че цените ще се запазят в този диапазон, в случай че трендът се задържи. Цената на суровия нефт е единственият фактор, който може да промени обстановката. Това съобщи Светослав Бенчев, ръководител на Българската петролна и газова промишленост (БПГА), преди дни пред NOVA. Според него дали ниските цени при по-малките компании за гориво значат проблем с качеството, Бенчев счита, че е хубаво на пазара да има яростна конкуренция. Цените на огромните вериги са по-високи, тъй като се обезпечава по-високо качество – прави се предварителна инспекция на горивата, разясни ръководителят на БПГА.

Средната цена на петрола на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) в петък спадна до 83,79 $ за барел, осведоми петролният картел на уеб страницата си.

Миналия четвъртък един барел се продаваше за 84,23 $. За установяване на цената на петрола на ОПЕК се употребява така наречен петролна кошница, включваща 13 сорта нефт за експорт на страните членки на картела: лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт износ (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или Сахарска примес (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Фючърсите на петрола поеха нагоре обаче във вчерашната азиатска търговия, откакто Саудитска Арабия увеличи юнските цени за множеството пазари, а в същото време изгледите за реализиране на помирение в Газа наподобяват оскъдни, съобщи Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, прибавиха 28 цента или 0,03 на 100 до 83,24 $ за барел. Договорите за американски лек недопечен нефт се повишиха с 29 цента или 0,4 на 100 до 78,40 $ за барел. Миналата седмица и двата сорта записаха спад с над 7 на 100.

Историческият най-много за „ кошницата на ОПЕК “ е цената от 140,73 $ за барел, регистрирана на 3 юли 2008 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР